Бранислава Милекић: Тражимо најбоље рјешење за РиТЕ Гацко

Глас Српске
Бранислава Милекић: Тражимо најбоље рјешење за РиТЕ Гацко

БAЊA ЛУКA - Чешка електропривреда (ЧЕЗ) завршила је студију изводљивости за улагање у Рудник и термоелектране "Гацко" и оснивање "Нових електрана РС" (НЕРС), али Електропривреда РС на њу има озбиљне примједбе, рекла је у интервјуу за Срну директор ЕРС-а Бранислава Милекић.

Она је истакла да ЕРС и ЧЕЗ сада заједнички траже рјешење за тужбе малих акционара, али и за студију изводљивости.

- Преговори са ЧЕЗ-ом воде се о усаглашавању спорних питања у студији изводљивости. Такође се тражи нови начин финансирања овог пројекта, у коме би били задовољени интереси оба партнера, а и малих акционара и који би био реализован путем берзе хартија од вриједности - истакла је Милекићева. Напоменула је да су ЧЕЗ и ЕРС закључили главни споразум о заједничкој сарадњи 12. децембра 2005. године. Закључен је и уговор о оснивању "Нове електране РС".

Истакла је да, иако је хидролошка ситуација у РС све до посљедње декаде новембра била изузетно лоша, ЕРС очекује добре финансијске резултате. Ребалансом електроенергетског биланса смањен је план производње хидроелектране са 2.271,39 на 1.957,24 гигават-часова, а повећан план производње термоелектране са 2.945,71 на 3.082,31 гигават-часова.

- На овај начин ћемо обезбиједити довољне количине струје за подмирење потреба у РС и обезбиједити 1.260 гигават-часова билансних вишкова за продају на слободном тржишту - рекла је Милекићева.

Додала је да су тржишне цијене електричне енергије у овој години високе, тако да је за четврти квартал код купаца постигнута три пута већа цијена од цијена тарифних купаца, што омогућава добар финансијски резултат.

- Очекујемо да ћемо у овој пословној години остварити добит од 26 милиона марака - истакла је Милекићева и нагласила да је у протеклом периоду дошло до значајног смањења дистрибутивних губитака.

Коментаришући одлуку Владе да неће бити поскупљења струје, Милекићева је рекла да је Влада, имајући на уму укупну економску ситуацију, одлучила да задржи цијену електричне енергије за тарифне купце у РС на садашњем.

- Ми у потпуности разумијемо овај став. Међутим, Влада је, исто тако, опредијељена да сачува електроенергетску независност РС, а то може само развојем и јачањем ЕРС - објашњава Милекићева и додаје да се то не може постићи са тарифним цијенама, које не покривају цијену коштања електричне енергије и да није могуће, дугорочније гледано, задржати овако ниске цијене.

Од стратешких инвестиција ЕРС, према ријечима Милекићеве, у 2009. години планира елиминацију процјеђивања вода испод ХЕ "Вишеград" и "Требиње 2", реконструкција котла и опреме у ТЕ "Угљевик" и друго.

- Ту је и актуелизација старе и израда нове инвестиционо-пројектне документације за Хидроенергетски систем "Горња Дрина", ТЕ "Гацко 2" и РиТЕ "Угљевик 2". Студија изводљивости за Хидроенергетски систем "Горња Дрина" биће завршена до краја године - истиче Милекићева. Она је поздравила одлуку Скупштине акционара "Електропреноса БиХ", коју чине ентитетски премијери, да се покрене иницијатива враћања електроенергетских постројења од 110 кВ дистрибутивним компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана