Бране Ступар: Препознатљиви по брзој исплати штета

Глас Српске
Бране Ступар: Препознатљиви по брзој исплати штета

"Микрофин осигурање" је, закључно са првим кварталом 2010. платило све штете исти дан по обради, иако законски рок износи 14 дана, изјавио је у интервјуу за "Глас Српске" директор "Микрофин осигурања" а.д. Бања Лука Бране Ступар,

- Обрада штета се, такође, обавља у прописаном законском року. Управо је један од наших стратешких циљева да постанемо препознатљиви по потпуној и брзој исплати штета и на тај начин се позиционирамо на тржишту. То сматрамо једним од најбитнијих сегмента на тржишту осигурања - каже Ступар.

* ГЛAС: Како оцјењујете пословање "Микрофин осигурања" у току прошле године и у првом кварталу 2010.?

СТУПAР: "Микрофин осигурање" је у 2009. забиљежило раст фактурисане премије од 87 одсто, односно са око 800.000 КМ на 1,5 милиона КМ. Лани смо, такође, забиљежили позитиван финансијски резултат у износу од 96.000 КМ, што је напредак у односу на 2008. када је остварен губитак од 235.000 КМ. Оно што је важно рећи за прошлу годину је да смо ушли у област осигурања од ауто-одговорности, извршили докапитализацију у износу од два и по милиона КМ тако да је укупни акционарски капитал "Микрофин осигурања" повећан на 5,5 милиона КМ, чиме испуњавамо услове за увођење свих производа осигурања изузев животног. У првом кварталу ове године смо значајно искорачили у ауто-одговорности која је повећала учешће у укупној фактурисаној премији на око 40 одсто.

* ГЛAС: Какав је план пословања "Микрофина осигурања" до краја године?

СТУПAР: Зацртани план за 2010. који је поставила Скупштина акционара друштва је премија у износу од 1,88 милиона КМ и вјерујемо да ћемо га испунити с обзиром на то да смо у прва четири мјесеца пребацили план за десет одсто. План развоја продајне мреже биће оријентисан на властите ресурсе, односно улагање у едукацију наших радника, и до краја године планирамо инвестирати слободна средства у изградњу барем једног сервиса за технички преглед возила у Бањој Луци. Урадили смо и анализу тржишта ФБиХ и до краја године очекујемо отварање представништва у том ентитету. За почетак планирамо покрити Сарајево, Зеницу и Тузлу.

* ГЛAС: Колико неуређено стање на тржишту осигурања РС утиче на пословање "Микрофина"?

СТУПAР: По оствареним резултатима би се могло рећи да не утиче, али би наши резултати сигурно били још бољи да на тржишту нису присутне одређене девијације, прије свега у сегменту ауто-одговорности, али и осталим областима. Код ауто-одговорности су присутни проблеми од нелојалне конкуренције и спуштања цијене не водећи рачуна да ли ће се и када исплатити штете. Израженије проблеме у том погледу, ипак, имају већа осигуравајућа друштва чији је портфолио махом базиран на ауто-одговорности, па су практично постали "таоци" заступника и сарадника у тој области. На тај начин су ушли у зачарани круг у којем морају имати константан прилив средстава од премија да би сачували своју ликвидност и солвентност. Таква пословна политика већ прави негативне ефекте у њиховим билансима, што је саопштила и Aгенција за осигурање РС. Добром дијелу друштава већ недостају средства за покриће техничких резерви, док им је маргина солвентности угрожена.

* ГЛAС: Поменули сте нелојалну конкуренцију и у другим видовима осигурања. О чему се конкретно ради?

СТУПAР: Углавном је проблем код тендера за јавна предузећа који су расписивани по стандардном Закону о јавним предузећима због чега долази до бодовања при којем се цијена сматра пресудном ставком за одабир најповољнијег друштва. Ту онда осигуравајућа друштва не нуде цијене по својим тарифама већ по нахођењу само да добију посао који ће им повећати ликвидност.

Девијације

* ГЛAС: Постоји ли реакција Aгенције за осигурање РС на наведене девијације?

СТУПAР: Aгенција је уочила све проблеме који су присутни на тржишту осигурања. То је прије свега поткапитализованост осигуравајућих друштава, јер се у билансима за 2009. може видјети да одређена друштва морају повећати капитал како би испунила законски цензус капитала од пет милиона КМ за неживотна и три милиона КМ за животно осигурање. Мислим да је контрола покривености техничких резерви и адекватност капитала приоритетан задатак Aгенције и да друштва која су угрозила своје пословање ставе под контролу да не би касније још више угрозила тржиште. У сваком случају, Микрофин осигурање у потпуности подржава и поздравља све напоре које Aгенција улаже у регулисање и увођење реда на тржишту осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана