Бране Јанковић тужи РС за пет милиона КМ

Capital.ba
Бране Јанковић тужи РС за пет милиона КМ

Бањалука - Хотел „Босна" Бањалука тужио је Републику Српску тражећи пет милиона КМ накнаде штете због приватизације новог дијела хотела „Палас" у центру града, за који тврди да је у њеном власништву, сазнаје пословни портал capital.ba.

Тужбеним захтјевом који је поднио против Републике Српске 2014. године хотел „Босна" тражи да се утврди да је он, као правни сљедбеник некадашњег угоститељског предузећа „Босна" Бањалука, стекао право власништва и коришћења на парцели на којој се налази нови дио хотела „Палас".

Маратонско суђење између два хотела које траје годинама, а у којем је сада и РС, већ је донесено неколико пресуда, а стигли су чак и до Уставног суда БиХ.

На рочишту које је почетком седмице одржано пред Окружним привредним судом у Бањалуци правни заступник хотела „Босна" Милорад Ђукић затражио је да се овај поступак прекине док се не заврши спор који по истом основу воде против хотела „Палас", а који је тренутно пред апелационим судом.

С обзиром на то да представник Правобранилаштва РС које заступа РС није имао сагласност за прекид поступка, предложио је да суд одреди наставак рочишта на којем би се изјаснио о овом приједлогу, што је суд и прихватио и заказао наставак рочишта за 3. октобар.

Хотел „Босна", чији је већински власник бизнисмен Бране Јанковић, у тужби тврди да је парцела на којој се налази нови дио хотела „Палас" њихово власништво те да је незаконито уписана као власништво „Паласа".

„Нови дио објекта са земљиштем није био предмет приватизације туженог, јер је хотел „Босна" био власник земљишта и дијела изграђеног објекта, чији је био и инвеститор, а што је било познато некадашњој Дирекцији за приватизацију РС и туженом, јер су подаци о земљишно-књижном власнику парцеле, чија је површина 1.632 метара квадратних, били јавни и доступни свим заинтересованим лицима", наводи се у тужбеном захтјеву хотела „Босна".

У тужби се наводи и да је хотел „Палас" накнадно, по доношењу измјена Закона о приватизацији, поднио захтјев Републичкој управи за геодетске и имовинско – правне послове да се утврди да је у приватизацији купио и спорне некретнине.

С обзиром на то да је Републичка управа за геодетске и имовинско правне послове донијела рјешење да се као власник над спорним земљшитем упише хотел „Палас", хотел „Босна" је покренуо спор за укидање овог рјешења, али је Окружни суд њихову тужбу одбио.

Међутим, у спору који се води пред Окружним привредним судом против РС, хотел „Босна" тврди да су и хотел „Палас" и РС поступали незаконито и били несавјесни те овом тужбом тражи да му РС исплати пет милиона КМ.

У одговору на тужбу Правобранилаштво РС је навело да спорна некретнина није ушла у имовину хотела „Босна" те да није приватизована од стране овог хотела јер није унесена у њихов почетни биланс.

„Због тога тужилац не може полагати права над тим некретнинама. Овакав став је потврђен и пресудом Окружног суда Бањалука из 2013. године.

Неспорно је да су наводи тужиоца неосновани, због чега РС ову тужбу оспорава у цијелости како у погледу основа, тако и у погледу висине, јер тужиоцу није проузрокована штета од стране РС, због чега поред птиговора стварне ненадлежности суда истичемо и приговор пасивне легитимације на страни РС", наводи се у одговору на тужбу. (Цапитал.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана