Божидар Лаганин - Очекују се улагања 100 страних компанија

Глас Српске
Божидар Лаганин - Очекују се улагања 100 страних компанија

БЕОГРAД - Директор Aгенције за страна улагања и промоцију извоза Србије Божидар Лаганин изјавио је да је тренутно око 100 страних компанија заинтересовано за улагање у Србији, јавиле су агенције.

- Према процени Aгенције, реално је очекивати четири милијарде долара директних страних инвестиција у Србији у 2011. години, имајући у виду продају дела акција "Телекома Србија" и планове "Фијата" - казао је Лаганин.

Он је казао да око 30 одсто инвеститора разматра улагање у аутомобилску индустрију, а међу веома активним саговорницима за инвестиције су три јужнокорејске компаније, чији су представници у децембру посјетили Србију.

- Наша агенција ће у 2011. години ставити акценат на привлачење улагача у секторима аутомобилске и електронске индустрије и информационо-комуникационих технологија. Највеће интересовање за инвестиције у Србији показују компаније из Италије и Немачке - истакао је Лаганин.

Он је додао да је најзанимљивији регион за улагање југ Србије.

- "Фијат" је магнет за инвеститоре аутомобилске индустрије. Стране компаније које су почеле да раде у Србији привлаче друге да виде шта је оно што Србија нуди - казао је Лаганин.

Још је истакао да до сада није изгубљен ниједан од потенцијалних пројеката за инвестиције, али да је примијећен ефекат "одгођеног дејства", односно да компаније теже доносе одлуке и да је реализација успоренија, али да су "сви пројекти живи".

- Пред крај 2010. године примећено је велико интересовање за сектор текстилне индустрије и туризма, где се очекује улазак једне од водећих туристичких компанија у бањском туризму у првим месецима ове године - додао је Лаганин.

Он је оцијенио да је квалитетна радна снага са којом стране компаније имају добро искуство највећа предност Србије у привлачењу нових улагача.

- Додатна предност је велики број уговора о слободној трговини. Гринфилд пројекти се реализују у интервалу од девет месеци, а грађевинска сезона креће од марта, тако да Србију видим као велико градилиште у 2011. години - истакао је Лаганин, додајући да Aгенција промовише Србију као идеалну производну платформу за извозно оријентисана предузећа.

Сајмови

Лаганин је навео да је Aгенција за страна улагања и промоцију извоза Србије у 2010. години организовала наступе домаћих фирми на 12 међународних сајмова, што је резултирало уговореним пословима вриједним око 400 милиона евра.

- Српске компаније наступиле су и на сајму у Aлжиру, где је средњорочно отворено тржиште у вредности од 400 милиона евра. Оно што је план за 2011. је наступ на око 20 међународних сајмова - казао је Лаганин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана