Божанска капљица из Требиња обилази све меридијане: Почела берба грожђа у Царским виноградима „Подрума Вукоје 1982“

Милош Васиљевић
Foto: Уступљена фотографија

ТРЕБИЊЕ - Први златни гроздови „жилавке“ на локалитету Ушће код Требиња „Подруми Вукоје 1982“ обиљежили су почетак овогодишње, 128. по реду бербе, која је испунила сва очекивања.

Квалитет грожђа је одличан, а година изванредна, па у Царским виноградима задовољно трљају руке.

Иако се у „Подрумима Вукоје“ ради искључиво пробрана берба, од најбољих гроздова, ове године је повећан и сладор грожђа, али је оно имало веома добру киселину, па ће и вино засигурно бити изванредног квалитета.

- Са пробраним гроздовима који имају најбољи квалитет, најбољи однос шећера и киселина, производимо ово специфично вино. Царско вино специфично је и по томе што у процесу производње одлежи двије и по године у акацији, односно багрему, а затим долази у боцу, гдје остаје још годину, па је тек онда спремно за тржиште - објаснио је власник  винарије и подрума Радован Вукоје.

Истичући да идеално тло на локалитету Ушће даје специфичан минерални карактер „царском вину“, које је и њихово најбоље вино, Вукоје каже да све те компоненте дају специфичан квалитет овој „божанској капљици“, препознатој по квалитету и на свјетским тржиштима.

- Ове године је то вино, заузевши врло високу позицију међу изабрана три вина у Лондону, донијело признање не само за нас, него и за југоисточну Европу, јер је веома ријетко да неко вино са наших простора и југоисточне Европе буде тако позиционирано - истиче Вукоје.

Најбољи садржај шећера и киселина, како објашњава, даје специфичан ароматски буке, с обзиром на то да је на овом локалитету велика амплитуда ноћи и дана, гдје су дневне температуре и у октобру више од 25 степени, а ноћне се спуштају на два до три степена.

Важна чињеница коју не треба занемарити је и то да се овдје вино производи строго по органској производњи, гдје се за прихрану земљишта користи искључиво стајњак, тако да се уопште не користе хемијска средства која уништавају земљу, попут хербицида. У складу с природом, додаје Вукоје, њихов рад даје и врхунске резултате.

- С обзиром на то да је наше „царско вино“ из 2018. године од пробране бербе грожђа позиционирано тако високо ове године, онда можемо рећи да је то сами врх европског и свјетског винарства - додаје Вукоје.

Онолико колико пробране сировине успију обезбиједити, направе толико вина, а цјелокупна винарија „Подруми Вукоје 1982“, са два локалитета - Царски виногради и Засад поље, сваке године произведе између 180 и 220 хиљада боца.

Виногорје Царски виногради у Ластви код Требиња основано је 1894. године, а породица Вукоје обновила га је прије 18 година.

Сорте

Радован Вукоје је додао да се Царски виноград, кад је ријеч о бијелим сортама грожђа, виноград који се најкасније бере, због чега је и специфичан.

- Остало нам је још да обавимо бербу грожђа у Засад пољу црвених сорти, један дио вранца, мерлоа, тако да ће те црвене сорте бити обране до краја овог мјесеца - рекао је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана