Бошко Томић: У РС има посла и за нове раднике

Далиборка Секулић
Бошко Томић: У РС има посла и за нове раднике

БAЊA ЛУКA - У вријеме када у свијету влада криза у Републици Српској постоје потребе послодаваца за новим радницима, рекао је у интервјуу за "Глас Српске" вршилац дужности директора Завода за запошљавање РС Бошко Томић.

Он је истакао да незапослена лица послодавцима не би требало да иду са молбама за пријем, него да се на неки начин наметну и покажу да ће својим радом у тој фирми повећати укупни профит фирме.

* ГЛAС: Колико је Међународни сајам запошљавања,  који је у петак одржан у Бијељини, био одраз стања на тржишту рада РС и потребе послодаваца за новим радницима?

ТОМИЋ: Међународни сајам запошљавања, представља добар знак да у вријеме када у свијету влада криза у РС постоје потребе послодаваца за новим радницима. Сајмови за запошљавање су прилика да послодавци и незапослена лица на једном мјесту међусобно размијене податке. На сајму су нуђена занимања од грађевинарства до послова за факултетски образоване раднике међу којима су доминирали економисти и правници. Референти Завода на сајму су помогли незапосленим лицима да правилно напишу своју биографију. На овом скупу који су организовали Завод за запошљавање РС и општина Бијељина учествовало  је око 60 послодаваца који су нудили укупно 518 радних мјеста.  

* ГЛAС: Какво је тренутно стање на тржишту рада. Колико лица се налази на евиденцији Завода за запошљавање РС?

ТОМИЋ: На евиденцији Завода тренутно се налази 138.061 особа, што је за 0,4 одсто, односно 481 лице, више него у истом периоду прошле године. У овој години је запослено је 7.993 радника, док је прошле године запослено 9.731 лице. За прва четири мјесеца ове године са евиденције Завода запослена је и  141 инвалидна особа. Ови подаци су ипак позитивни јер се у овој години очекивало да ће бити запослено много мање радника него 2008. године. Битно је нагласити да је Влада РС прошле године издвојила више од 13 милиона марака подстицаја за запошљавање, што је спријечило значајније повећање броја лица на евиденцији Завода за запошљавање.

* ГЛAС: Који су даљи планови Завода?

ТОМИЋ: У плану је и организовање сајмова сличних овом у Бијељини и то  у  градовима РС  гдје се укаже потреба. Намјера нам је да нам начелници општина кроз своје програме предложе отварање нових радних мјеста. Циљ сваке општине је повећање броја запослених јер истовремено имамо задовољније грађане и пунији буџет РС.    

* ГЛAС: Шта бисте савјетовали људима који траже посао?

ТОМИЋ: Незапослена лица послодавцима не би требала да иду са молбама за пријем, него да се на неки начин наметну и покажу да ће својим радом у тој фирми повећати укупни профит фирме. Послодавац ће овакве раднике другачије гледати, за разлику од лица која при разговору за посао наступају са захтјевом да добију било какав посао.

Семинар

* ГЛAС: Који је био циљ семинара на тему политике запошљавања који је такође у петак одржан у Бијељини?

ТОМИЋ: Радници Завода, заједно са професорима са факултета и послодавцима разговарали су о томе колико се школују кадрови за тржиште рада као и колико раднике образујемо за Завод за запошљавање. У наредом периоду у сарадњи са министром рада и борачко-инвалидске заштите РС радићемо на томе да јавности предочимо који кадрови су суфицитарни, а који дефицитарни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана