Боровнице продају прије него што стигну до хладњаче

Јана Кезић
Боровнице продају прије него што стигну до хладњаче

БАЊАЛУКА - За прва три мјесеца ове године БиХ је на инострано тржиште извезла свега 880 килограма боровница у вриједности од 38.623 марке, а они који у Српској узгајају ово бобичасто воће кажу све што произведу пласирају на домаће тржиште.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у истом периоду лани извезено је 7.749 килограма, а за цијелу годину 78.049 килограма боровнице у вриједности од 674.651 марке.

Највише домаћих боровница лани је извезено у Њемачку, а  ово бобичасто воће се извозило и у Србију, Аустрију, Хрватску, Словенију, Данску те Пољску. Подаци УИО БиХ показују да је годину раније извезено знатно више боровница, чак 212.146 килограма “тешких” више од 1,7 милиона марака.

Оснивач и директор предузећа “Наша боровница” из Српца, Бојан Видовић каже да је главни узрок мањег извоза то што домаћи произвођачи скоро све пласирају на домаће тржиште, које константно расте.

- Прије пет година имали смо врло мало потрошача, а сада боровницу не стигнемо ни смрзнути. Своје плодове пласирамо као свјеже, не идемо уопште на извоз - рекао је Видовић. У суштини, све извезене количине отишле су из ФБиХ.

Објаснио је да је ова производња екстремно скупа, а поготово сада када су цијене свега одлетјеле у небо.

- Прије поскупљења за једну модерну плантажу боровнице, од хектар, било је потребно издвојити око 80.000 евра, а сада је то тешко и прерачунати. Прошле године смо имали цијену од 12 марака по килограму боровнице, а сада ћемо морати ићи са поскупљењем од 15 до 20 одсто - рекао је Видовић. Објаснио је да ова култура има континуитет у роду, те да тражи свашта, а како каже, понајвише пажње.

- Имамо засађених 1. 460 садница на пола хектара - рекао је Видовић, додајући да је берба предвиђена за почетак јуна.

И Зоран Ивановић из Српца, који се бави производњом овог бобичастог воћа, каже да ће боровнице овог љета бири скупље, те да берба траје од мјесец до мјесец и по. Ивановић истиче да су код нас погодна земљишта, а поготово брдска, за производњу боровнице.

- Годишња производња иде од четири до шест килограма по жбуну, а на један дунум иде око 250 садница. Према стандардима ЕУ, озбиљном производњом се сматра плантажа од 500 жбунова - рекао је Ивановић.

Тренутно, како каже, има око 1.000 комада, али је на равници и одмах се може рачунати, како објашњава, да ће бити отприлике два до четири килограма рода по жбуну, зато што нема брда. Овогодишње продајне цијене боровница, истиче Ивановић, ићи ће до 15 марака по килограму.

- Боровница као биљка је веома њежна док се не одгоји, а у петој и шестој години су већ у пуном роду - рекао је Ивановић.

Радници за бербу

Зоран Ивановић каже да је веома тешко пронаћи раднике за бербу, јер то иде веома споро.

- За сада се некако сналазимо, јер то нису велике количине па излазимо на крај. Лани смо плаћали пет марака сатницу, а ове године ће она бити шест - рекао је Ивановић, додајући да бераче чини како млађа тако и старија популација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана