Борис Тадић - Нема краја кризе ни запошљавања

Глас Српске
Борис Тадић - Нема краја кризе ни запошљавања

НОВИ СAД - Предсједник Србије Борис Тадић каже да 2012. године сигурно неће бити ријешен проблем новог таласа економске кризе и наводи да то значи да у Србији идуће године неће бити ни масовног запошљавања.

- Сви који кажу супротно, обмањују грађане. Могуће је једино зауставити процес повећања незапослености и то искључиво страним инвестицијама и максималним ангажовањем унутрашњих ресурса - рекао је Тадић, преносе агенције.

Он је нагласио да тог рјешења тако брзо не може бити јер је тај велики економски проблем, креиран на Западу у берзанским центрима, изазвао тешке посљедице са којима се суочавамо.

Тадић је рекао да се пажљиво прате збивања у међународној економији од које је и Србија зависна, посебно економије унутар Европске уније, јер у земљама ЕУ остварује се више од 60 одсто укупног извоза.
Тадић наводи да "ако је од збивања на европском континенту зависна и Русија, којој је у интересу да финансијски помогне решавање дужничке кризе, онда и ми морамо да пратимо те процесе".
- Пажљиво пратимо процес, све време правимо алтернативна тржишта, јер не смемо да се уздамо само у једног купца наших производа. Погођени смо јер су се од марта 2011. смањиле наруџбине, што је смањило ниво економских активности - рекао је Тадић.

БДП

Уз подсјећање да, умјесто раста од три одсто, Србија на крају 2011. има раст БДП-а од два процента, Тадић је рекао да се мора учинити све да идуће године та стопа не падне испод 1,5 одсто раста БДП-а.

- У ЕУ се очекује да раст БДП-а буде око нуле, што је у поређењу с њима добро, али ми смо исцрпљена земља од деведесетих година. Ми смо исцрпљени и погрешном приватизацијом послије 2000, али и многим погрешним одлукама. Убеђен сам да ће многи препознати разлог да може да буде боље сутра - рекао је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана