“Борис” пише већи цех превозницима у Српској

Милијана Латиновић Радошевић
“Борис” пише већи цех превозницима у Српској

БАЊАЛУКА - Циклон “Борис” који је потопио централну и источну Европу задаје главобоље и превозницима из Републике Српске у међународном транспорту, јер сваким даном кашњења на утовар и истовар робе трошкови се само гомилају.

Испричао је то “Гласу Српске” предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић, додавши да највише проблема имају возачи у Аустрији и дијелу Њемачке, гдје је чак и аутопут ових дана био поплављен.

- Дио пута око Рајне је био поплављен и наши возачи су чекали у колонама да се вода повуче. Не можемо на то утицати, мора се чекати, а то су углавном вишесатна чекања - рекао је Грбић.

Додао је да због свега тога поједине испоруке касне.

- За око 90 одсто транспорта за земље Европске уније, поготово за Њемачку, заказани су термини и утовара и истовара и не можете доћи када хоћете, већ тачно у заказано вријеме. Уколико не стижете, оставе вас за наредна два, три дана, кад буду имали неки слободан термин да се утовари или истовари роба - појаснио је Грбић.

Истакао је да све то и те како повећава трошкове превозницима.

- Возач је на путу неколико дана, његова дневница је од 80 до 100 евра, возио или чекао морате му платити дневницу и треба да му буде плаћено јер нико од тих возача није крив за временске неприлике због којих мора чекати. Све и да стоји читав дан мора нешто да једе и пије. Све то иде на рачун превозника, али тако је како је - рекао је Грбић, додавши да се и превозници уздају у временску прогнозу која за наредних неколико дана показује стабилизацију времена.

Иако поплаве задају бројне проблеме многим превозницима, поједина домаћа предузећа успијевају пословати као и до сада, јер махом добијају сировину или пласирају своје производе у крајеве који нису под водом.

У дервентском предузећу “Металац МБМ” које 90 одсто својих производа пласира у Европу, истичу да им поплаве у европским градовима за сада не ометају пословање.

- Прије два дана смо послали камион недалеко од Беча, све је прошло без проблема. Надам се да ће тако бити и у наредном периоду - истакао је директор и власник предузећа Слободан Голуб.

Он је подсјетио да су готово десет мјесеци наруџбе стално падале те да су у јулу и августу извезли све што су имали на залихама, чак 53 шлепера робе.

Са Европом сарађује и бањалучко предузеће “Бема” која из Италије, Аустрије и Чешке набавља материјал за обућу.

- Наруџбе су смањене, нема довољно производње, још проблеми у транспорту због поплава да нас задесе и не знам шта бисмо. За сада све функционише. Надамо се да ће послије свега тога потражња за обућом бити већа и да ће наши обућари и текстилци имати више посла - рекао је директор “Беме” Маринко Умичевић.

Ситуација у Српској

Помоћник министра за водопривреду Милан Гаврић рекао је јуче да су у Српској нивои ријека у благом порасту, али да се не очекују нагли порасти који би довели до изливања.

- Свакодневно пратимо метеоролошке прогнозе. Не вјерујемо да ће иједан водоток доћи и до линије редовне одбране од поплава, али ћемо благовремено обавјештавати о потенцијалним проблемима - навео је Гаврић. Он је истакао да опрез увијек постоји када је ријеч о бујичним водотоцима који могу да настану у ситуацијама екстремних пљускова на микролокацијама, а што није могуће ни прогнозирати.

Када је ријеч о насипима на Сави и Дрини, Гаврић је рекао да су у стабилном стању и да се редовно одржавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана