Борба против монопола или за мање цијене

Агенције
Борба против монопола или за мање цијене

Брисел, Москва - Европска комисија почела је истрагу у вези са "Гаспромом", сумњичећи ову компанију за "кршење антимонополског законодавства Уније", а експерти сматрају да се на тај начин покушава извршити притисак да "Гаспром" смањи цијену гаса.

Брисел разматра три случаја кршења конкуренције у централној и источној Европи, преносе агенције.

Наводно, подијеливши тржишта, "Гаспром" је отежавао слободне испоруке гаса у земље ЕУ, спречавајући конкуренте да дођу на тржиште, а он је формирао неправедне цијене, повезавши их са цијенама нафте.

Алексеј Громов, замјеник генералног директора Института енергетске стратегије, сматра да иза свега стоји - цијена гаса.

Он вјерује да је то повезано са покушајем Европе да изврши притисак на "Гаспром" с циљем промјене формирања цијена, зато што се посљедњих неколико година цијена руског гаса стабилно налази међу највишим у Европи.

Европљанима таква ситуација не одговара, узимајући у обзир тешку кризну ситуацију у економији еврозоне.

Еврочиновници годинама инсистирају на цјеновним уступцима руске компаније. У јесен протекле године извршени су претреси у канцеларијама европских филијала "Гаспрома". Формални повод је "кршење антимонополског законодавства". Према незваничним подацима, контролу је иницирала влада Литваније, с којом је "Гаспром" више пута имао спорове због цијена.

Сада су европске власти одлучиле да прибјегну строжим мјерама - да оптуже сам "Гаспром", наводе руски медији.

Експерти сматрају да је интересовање Еврокомисије посљедица чињенице да у низу тржишта доминира учешће "Гаспрома" у испорукама гаса. У неким земљама његов удио износи готово 100 одсто.

У низу земаља источне и централне Европе "Гаспром" је доминантна компанија, али, разлог је рационалан - те земље не могу да нађу друге добављаче енергената.

Што се тиче цјеновне политике, руководство "Гаспрома" истиче да примијењени принципи формирања цијена одговарају стандардима које користе други произвођачи и извозници гаса. Посебно се истиче да је "Гаспром" руска компанија и зато је ван јурисдикције власти ЕУ.

Пад профита

"Гаспром" је саопштио да је у првом кварталу забиљежио пад профита од 23,5 одсто, због слабије продаје у европским и бившим совјетским земљама, пренијеле су агенције.

Нето профит компаније, која задовољава око четвртину европске потрошње гаса, смањен је у периоду јануар-март на 357,8 милијарди рубаља (11,1 милијарду долара) са 460,5.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана