Бољим понудама до нових тржишта

Марина Чигоја
Бољим понудама до нових тржишта

Бањалука - Усавршавањем својих производа и побољшањем понуде предузећа из области електро и металске индустрије у Српској, и поред кризе, настоје да се изборе за своје мјесто на домаћем тржишту, али и да буду заступљени у иностранству.

Директор бањалучког предузећа "Три бест" Бранко Ђуђић истакао је да је ово предузеће основано 1996. године и да тренутно има 48 запослених. Основна дјелатност је производња лифтова, а баве се и производњом машина, хидрауличних и пнеуматских уређаја и инсталација по захтјеву купаца, те производњом и монтажом металних конструкција, водоводних и енергетских инсталација и уређаја.

- Пословање је теже него икад, али спасавамо се пословима које имамо у Хрватској, Црној Гори и БиХ - нагласио је Ђуђић и додао да ова фирма има велике планове за идући период.

- Планирамо да завршимо производну халу и подигнемо производњу лифтова барем на 50 или 60 комада. Тренутно производимо око 40 комада лифтова годишње - казао је Ђуђић.

Он је истакао да домаћи произвођачи имају велики потенцијал у металској индустрији, али је проблем недостатак посла због опште кризе и обарања цијена, као и чињенице да привредници немају повољних кредитних средстава нити значајне подршке.

Још један од домаћих свијетлих примјера је и предузеће "Техно-инде", које послује од 1999. године, а бави се производњом електроинсталационог материјала од пластике. 

- У производном асортиману имамо више од 200 артикала, као што су пластични канали, ребрасте цијеви, тврде ПНТ цијеви и сав потребан прибор, разне врсте разводних кутија, програм за бетонску градњу, опрема за металне разводне ормаре, као и програм кућних прикључних мјерних ормара од пластике. Током више од десет година рада у овој области трудили смо се да наше производе усавршавамо у складу са захтјевима и потребама наших купаца. Производе успјешно продајемо на територији цијеле БиХ, а извозимо их и у Хрватску и Србију - истакли су у овој фирми.

Директор предузећа "Стирокарт" из Српца Горан Рачић рекао је да је примарно тржиште ове фирме, која се бави производњом изолационих материјала од стиропора, као и амбалаже од стиропора и картона, тржиште БиХ, док од 30 до 40 производа извозе у сусједне земље.

- Највише производа извозимо у Хрватску, а нешто мање у Црну Гору и Србију - рекао је Рачић и додао да су највећи проблеми овог предузећа, као и већини других у овој области, пад грађевинске активности у посљедње двије године и питање неликвидности.

Он је нагласио да је у читавом региону дошло до пада грађевинске индустрије у високом проценту.

- Питање неликвидности је горуће питање и све је теже вршити наплату, поготово на домаћем тржишту - истакао је Рачић.

Рачић је нагласио да ово предузеће има робе да покрије потребе тржишта и производња иде у континуитету.

- Производња се одвија у двије смјене и залихе су оптималне на нивоу једномјесечне производње - истакао је Рачић и додао да ово предузеће има око 40 запослених, те ће у току ове године запослити још пет сезонских радника.

Обновљиви извори

Игор Рачић је нагласио да је предузеће "Стирокарт" једино предузеће у Српској које користи обновљиви извор енергије за производњу, односно биомасу и дрвену сјечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана