Бољи услови пословања тек средином године

Т. Милаковић, М. Чигоја
Бољи услови пословања тек средином године

БAЊA ЛУКA - Привредници у Републици Српској 2009. годину оцјењује као веома тешку, са слабим оствареним пословним резултатима, а прве назнаке опоравка од економске кризе очекују средином ове године.

У Привредној комори РС кажу да се криза посебно негативно одразила на прерађивачку, и металску индустрију, која се суочила са падом тражње и наруџби из иностранства.

- Пад куповне моћи и потрошње у 2009. години, нарочито је дошао до изражаја у грађевинарству и то сектору станоградње - истичу у Комори.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС и директор предузећа "Ранком инжењеринг" из Бијељине Ранко Милић каже да је 2009. година за грађевински сектор била једна од најтежих.

- Предузећа су прошле године била суочена са драстичним падом пословних активности, што се одразило и на смањење прихода и броја радника - рекао је Милић и додао да би се за ову годину требао направити свеобухватан програм подршке предузећима.

- Кључ опоравка предузећа из области грађевинарства, у овој години треба да буде задржавање пословних активности на "нултој" стопи раста, односно да се спријечи даље назадовање, с обзиром на то да је нереално очекивати већи напредак у 2010. години - нагласио је Милић.

Предсједник Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС Здравко Остојић каже да се криза у овој области још увијек продубљује.

- Очекује се да би пословање предузећа из овог сектора требало бити нешто боље тек у другој половини године. Приходи у трговини и туризму зависе од расположиве количине новца у земљи, тако да ће се негативни ефекти из прошле, сигурно осјетити и у првој половини ове године - додао је Остојић.

Директор предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић у 2010. очекује задржавање нивоа производње из прошле године, као и наставак подршке Владе РС кроз субвенције.

Директор монтажерског предузећа "IMOSS-TRADE" из Бање Луке Младен Петровић каже да је за ово предузеће прошла година била успјешна, прије свега, захваљујући дозволи за рад у Њемачкој.

Статистика

У Привредној комори РС кажу да је највећи раст у 2009. години остварен у прерађивачкој индустрији, и то у производњи дуванских производа од 12,4 одсто. Област производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и топлом водом биљежи раст од девет одсто, док је раст у производњи прехрамбених производа и пића износио 1,4 одсто. Највећи пад производње забиљежен је у металској индустрији, а на другом мјесту по смањењу обима производње је сектор дрвопрераде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана