Бољи пласман домаћих производа

Нада Вранковић
Бољи пласман домаћих производа

БAЊAЛУКA - Представници великих пословно-тржних центара у Републици Српској, на јучерашњем састанку са предсједником Владе РС Aлександром Џомбићем, дали су пуну подршку иницијативи за бољи пласман и промоцију домаћих производа у трговинама.

- Све наплате улаза домаћих производа у трговине треба санкционисати. На састанку је дата пуна подршка иницијативи за бољи пласман и промоцију домаћих производа у трговинама - изјавио је Џомбић.

Додао је да је законска одредба равномјерна заступљеност домаћих и страних производа.

- Оно што Влада Српске треба да ради у сарадњи са домаћим произвођачима и Привредном комором РС јесте да едукујемо потрошаче, да наставимо са кампањом промоције домаће производње, издвојимо више средстава за кампању, а трговински ланци су чак спремни да учествују у кампањи и да за њу издвоје већа средства - рекао је Џомбић.

Додао је да је на састанку било ријечи и о могућности увођења јединственог радног времена за велике маркете како не би било нелојалне конкуренције, посебно у граничном појасу различитих општина.

- Договорен је и сљедећи састанак, на који би били позвани и домаћи произвођачи из РС како би се у отвореном разговору сагледали постојећи проблеми, а трговачки ланци су спремни да учествују у кампањи "Наше је боље", у којој би требало сви да дају допринос - рекао је Џомбић.

Директор БМД центра Добој Боро Бјелошевић навео је да су трговачки ланци спремни да дају подршку бољој промоцији и пласману домаћих производа.

- Заједно ћемо приступити даљем формирању заједничког тијела како ова активност не би остала само на овом састанку него да се предузму и конкретне мјере - каже Бјелошевић.

Рокови

Џомбић је изјавио да се на састанку инсистирало и на смањењу рокова исплата за робу домаћим произвођачима од стране трговачких центара, који сада у просјеку трају од 60 до 90 дана.

- Aко је потребно, обезбиједићемо додатну ликвидност трговачким ланцима како би се ови рокови смањили, а ово се нарочито односи на робу са кратким роком трајања - рекао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана