Бољи омјер увоза и извоза у Српској

Далбирка Секулић
Бољи омјер увоза и извоза у Српској

БAЊA ЛУКA - Иако спољнотрговински дефицит Републике Српске у првом кварталу 2009. године износи око 570 милиона марака, ово је бољи омјер увоза и извоза него у истом периоду прошле године када је спољнотрговински дефицит износио 650 милиона марака.

Ово је за "Глас Српске" изјавио предсједник Секције за макроекономску политику у Удружењу економиста СЊОТ Стево Пуцар.  Он је додао да је обим укупне спољнотрговинске размјене Републике Српске у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле године опао за 250 милиона марака.

- Са 1,8 милијарди марака спољнотрговинске размјене РС у прошлој години она је смањена на 1,6 милијарди марака у овој години. Разлог мањег увоза и извоза, свакако је свјетска економска криза - рекао је Пуцар.

Према најновијим подацима Завода за статистику РС је у прва четири мјесеца ове године извезла производа у укупној вриједности од 513.560.000 марака, а увезла 1.086.218.000 марака.

Пуцар каже да је без обзира на ове показатеље покривеност увоза извозом остала на нивоу прошлогодишњег, односно износила је око 47 одсто.

- Значајан раст у односу на прошлу годину остварен је у сектору извоза хране и живих животиња. Са десет милиона, извоз је у овој години порастао за 11,7 милиона марака. Извоз минералних горива и мазива са девет милиона у прошлој години, порастао је у овој години на 23 милиона марака, али је важно примијетити да је увоз ових производа порастао за око 18 милиона - казао је Пуцар.

Он је објаснио да на омјер увоза и извоза минералних горива и мазива значајан утицај има и сталан раст производње у Рафинерији у Броду, која увози сирову нафту из Русије, те производи и за домаће и за страно тржиште.

Српска је у овој години, према подацима Завода за статистику, увезла хране мање седам милиона марака, а увоз индустријских производа од почетка ове године мањи је за 29 милиона марка.

Пуцар је нагласио да "догађаји" са CEFTA посљедњих мјесеци не могу за сада имати већег утицаја на спољнотрговинску размјену. Ефекти овог могли би се очекивати у наредном периоду.

Извозници

Стево Пуцар каже да су највећи извозници из РС у 2008. години били "Балкал" из Бање Луке, "Нови рудници Љубија" из Приједора, "Електропривреда" Требиње, "Унис фабрика цијеви" Дервента и "СХП Целекс" Бања Лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана