Боље снабдијевање РС природним гасом

Милка Милуновић
Боље снабдијевање РС природним гасом

БAЊA ЛУКA - Министар индустрије, енергетике и рударства Слободан Пухалац изјавио је за "Глас Српске" да је потписивање споразума у Сочију значајно за привреду РС јер су кроз кроз утврђивање потреба Србије за овим енергентом узете у обзир потребе РС и БиХ.

- Интерес за увођење новог енергента у Републици Српској показале су рафинерије нафте и уља које би, у процесу производње, могле да троше значајне количине гаса - навео је Пухалац.

Он је истакао да ће се у наредном периоду приступити изради студија изводљивости, у којој ће се узети у обзир потребе тржишта Републике Српске и БиХ у количинама од око 1,2 милијарде кубних метара гаса годишње.

- Сигурно снабдијевање енергентима предуслов је за развој гасне инфраструктуре и њиме би била омогућена реализација гасовода "Сава" кроз Републику Српску, али и других пројеката у вези са изградњом дистрибутивне гасне мреже, рекао је Пухалац.

- Потписивање споразума у Сочију је изузетно позитивно, иако остаје много отворених детаља, нарочито оних техничких, о којим је у овом тренутку прерано говорити и којима би се ближе дефинисала могућност изградње крака јужног гасовода према Републици Српској и БиХ - додао је он.

Генерали директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, казао је јуче на прес-конференцији да ће гасовод "Јужни ток" имати два крака од којих ће један ићи од Параћина ка југу и омогућиће, између осталог, снабдијевање Македоније и Сарајева.

- Други крак ће ићи ка сјеверу и омогућиће снабдијевање Републике Српске - рекао је он.

Вриједност

Душан Бајатовић јуче је на конференцији за новинаре у Београду рекао да је вриједност изградње гасовода 700 милиона евра и ови радови ће се финансирати из кредита, који ће подићи заједничко предузеће основано од старне "Србијагаса" и "Гаспорома".    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана