Боље снабдијевање 30.000 потрошача

Весна Поповић
Боље снабдијевање 30.000 потрошача

Бањалука - "Електрокрајина" ће у модернизацију дистрибутивне мреже у два града и 19 општина уложити 15 милиона евра чиме ће бити омогућено квалитетније снабдијевање електричном енергијом за 30.000 потрошача.

Та инвестиција биће финансирана путем кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) са којом је "Електрокрајина" јуче потписала уговор.

- Планирана је санација дистрибутивне мреже, измјештање мјерних мјеста и уградња дигиталних бројила за даљинско очитавање потрошње електричне енергије за 30.000 купаца на подручју свих радних јединица "Електрокрајине". Уз помоћ овог новца брже ћемо санирати мрежу упоредо са улагањима властитих средства "Електрокрајине". Циљ је да потрошачима обезбиједимо квалитетну испоруку електричне енергије - рекла је директорица "Електрокрајине" Сека Кузмановић.

Половина кредита обезбијеђена је из редовног пласмана ЕБРД-а, а други дио из Специјалног фонда за развој технологије зелене енергије који је основала та банка.

- Уговорили смо кредит по повољним условима. Пола новца добијамо уз камату од 4,2 одсто, а за остатак је каматна стопа 0,5 одсто. Рок отплате је 15 година уз грејс-период од три године. Ово неће представљати финансијско оптерећење за "Електрокрајину" већ ћемо кроз реализацију овог кредита постићи још бољи резултат смањењем дистрибутивних губитака - казала је Кузмановићева.

Директор канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун је нагласио да је ово први кредит без државне гаранције за јавно предузеће у РС.

- Кроз овај кредит показујемо да смо увјерени у комерцијалну стабилност и економски потенцијал не само "Електрокрајине" већ и електроенергетског сектора РС - рекао је Браун.

Он је казао да ће највећу корист имати потрошачи, али да ће бити обезбијеђена и заштита животне средине.

- Овај пројекат је подржала и Аустрија са бесповратних 300.000 евра. Учествовала је и влада Тајвана кроз Специјални фонд за развој технологије зелене енергије - казао је Браун.

Вршилац дужности генералног директора "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић сматра да ће кредит унаприједити рада "Електрокрајине" и приближити је европским стандардима. Министар индустрије енергетике и рударства РС Петар Ђокић је казао да је Влада ставила развој енергетског сектора у врх приоритета и да он подразумијева и унапређивање дистрибутивног система како би губици на мрежи били додатно смањени.

Рачуни

Коментаришући повећање износа на рачунима за струју у децембру прошле и јануару ове године, Жељко Ковачевић је рекао да је узрок била велика потрошња усљед ниских температура.

- Није било злоупотребе. Потрошња је била условљена хладним временом, а оно што су купци потрошили морају и да плате. О повластицама за одређене категорије становништва одлучује искључиво Влада РС - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана