Боље пословање и мањи трошкови предузећа

Марина Чигоја
Боље пословање и мањи трошкови предузећа

БAЊA ЛУКA - Увођење система квалитета у предузећима према серији стандарда ISO допринијеће унапређењу пословања и организације, као и смањењу трошкова и повећања квалитета производа и услуга, рекао је директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић.

Министарство индустрије, енергетике и рударства недавно је расписало јавни позив за додјелу подстицајних средстава за успостављање система квалитета у малим предузећима а максималан износ средстава по једном предузећу биће до 10.000 марака. Јавни позив је отворен до 6. августа.

- Увођењем система квалитета повећава се и конкурентска способност предузећа на домаћем и иностраном тржишту - истакао је Марковић.

Он је додао да се на основу телефонских позива  заинтересованих предузећа може закључити да влада велики интересовање власника малих предузећа за увођење система квалитета.

- Предузећа су у процесу прикупљања потребне документације и прве пријаве се очекују почетком августа - нагласио је Марковић.

На јавни позив се могу пријавити предузећа која запошљавају до 49 радника и имају сједиште на територији РС, измирују пореске обавезе, основна дјелатност им је производња или производно-услужна дјелатност, извозници су, планирају повећање броја запослених, те имају пројекат и кадрове за увођење система квалитета у предузећу.

Критеријуми

Критеријуми по којима ће се рангирати подносиоци пријава су однос прихода од продаје на иностраном тржишту и укупног прихода предузећа, број запослених, просјечна рентабилност предузећа, остварено повећање укупних прихода. У обзир се узима и остварено повећање броја запослених, запосленост високостручних кадрова и претежна дјелатност предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана