Боље искористити новац фондова ЕУ

Далиборка Секулић
Боље искористити новац фондова ЕУ

БAЊA ЛУКA - Сви заинтересовани за коришћење неповратних средстава из ЕУ фондова, могу да кроз школу практичне примјене пројеката за неповратна средства Европске уније, која је јуче почела у Бањој Луци, науче како да искористе могућности које ови фондови пружају.

У раду школе учествују појединци и представници владиних, регионалних, локалних и приватних организација и институција.

Четворомјесечну школу организује агенција "Aприори комуникације" БиХ са циљем обуке заинтересованих лица и организација, да би сазнали како да на најбољи начин аплицирају за пројекте и искористе добијена финансијска средства из ЕУ фондова.

- Број фондова ЕУ који су отворени за пријављивање пројеката из РС и БиХ сваке године је већи, па би из тог разлога била штета да се они не искористе. Због тога кроз ову школу настојимо пружити практична знања и вјештине за припрему пројеката и аплицирање за неповратна средства из ЕУ - казала је координатор пројекта из "Aприори комуникација" Јосипа Терзић.

Предаваче је обезбиједила консултантска фирма "RR&CO" из Љубљане.

- Ово је водећа словеначка фирма за израду пројеката која ће полазницима пренијети своја искуства, јер је Словенија "повукла" већ 70 одсто пројеката из ЕУ фондова - рекла је Терзићева.

Похађање школе плаћа се, а број полазника прве генерације школе у Бањој Луци је ограничен на по 20 особа на два предавача. Сви полазници добиће сертификат о завршеној обуци.

SERDA

Сарајевска регионална развојна агенција (SERDA) у сарадњи са Шпанском агенцијом за међународну сарадњу (АECID) и Aсоцијацијом експерата за локални развој (APRODEL) организује данас и сутра обуку општинских службеника са подручја сарајевске регије о управљању европским фондовима. Током дводневне едукације, шпански експерти учесницима ће представити лидер методу и искуства европских земаља у коришћењу ове методе, а на крају пројекта учесницима ће бити обезбијеђена финансијска подршка за имплементацију пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана