Боксит најуспјешније предузеће у Српској

Милка Миуновић
Боксит најуспјешније предузеће у Српској

БAЊA ЛУКA - Признање за најуспјешније предузеће у Републици Српској у 2008. години Привредна комора РС додијелила је "Бокситу" из Милића.

Награда је додијељена на манифестацији "Избор најуспјешнијих у привреди РС за 2008. годину" која је одржана  у сриједу вече у Бањој Луци.

- Надали смо се успјеху, јер је ово предузеће лани остварило приход од 54 милиона марака - рекао је члан менаџмента у "Бокситу" Радован Бишковић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић напоменуо је да је ово већ традиционална манифестација и да сви који су успјешни заслужују признање и награду.

Најуспјешнијим у категорији великих предузећа проглашен је, такође, "Боксит" из Милића, у категорији средњих предузећа - "Нора пласт" из Бање Луке, док је у категорији малих производних предузећа најуспјешније бањолучко предузеће "Елас комерц" из Бање Луке. У категорији најзначајнија инвестиција најуспјешнијим предузећем проглашена је "Нискоградња" из Лакташа.
Награде су уручене и предузећима Рафинерија нафте Брод, "Телекомуникације РС" Бања Лука, "Aрселор Митал" Приједор и "Витинка" из Козлука, фабрикама "Целекс", "Витаминка", и "Ексклузив ланжери", из Бање Луке, Винарији "Вукоје" и "Путрекс рибарству" из Требиња, фирмама "Приједорчанка" из Приједора и фабрици намјештаја "Нова форма" из Шамца. Међу награђенима су и Рудник и термоелектрана Угљевик, Шумско газдинство "Височник" Хан Пијесак и "Чистоћа - комунално услужно предузеће" из Бање Луке.

Посебним признањима награђени су "Центрошпед" из Требиња, "Три бест", "Фратело трејд" "Лука" и "Унистурс", из Бање Луке, "Стил механика" из Дервенте и "Спортек" из Котор Вароша.

Награђене су и три банке, и то Нова банка Бијељина, те НЛБ Развојна банка и Хипо Aлпе Aдриа банка, из Бање Луке.

Свечаној додјели признања присуствовали су предсједник РС Рајко Кузмановић, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, потпредсједник Народне скупштине Нада Тешановић, министри у Влади РС, те бројне  личности из политичког, привредног и културног живота Српске.

Кузмановић је најуспјешнијим предузећима пожелио да и у овој години имају успјеха и да превазиђу негативне посљедице економске кризе.

- Ова година треба да буде година штедње и домаћинског пословања. Република Српска је одлучна да подржи напоре у побољшању пословног амбијента и да стимулише извозно развијена предузећа која ће допринијети смањењу спољнотрговинског дефицита - рекао је Кузмановић.

Дукић

Протекла година за компанију "Боксит" из Милића била је најуспјешнија од када ова фирма постоји, а то потврђују и сви релевантни показатељи о пословању компаније, рекао је генерални директор "Боксита" Рајко Дукић.

-  У односу на лани, обим производње и услуга повећан је за 26 одсто, остварена продуктивност по запосленом већа је за 22 процента, а укупан приход за 47 процената. Просјечна нето примања су 920 марака и већа су за 18 процената него у 2007. години. Уложили смо 5.400.000 марака властитих средстава у рударску опрему, транспортна средства и другу савремену опрему - рекао је Дукић.

Г. П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана