Бојкот пумпи због високих цијена

poslovni.hr
Бојкот пумпи због високих цијена

ЗАГРЕБ - У Хрватској је покренута иницијатива да сви потрошачи се на један дан бојкотују бензинске пумпе и тако покажу незадовољство тренутним цијенама деривата.

Наиме, иницијатива је потекла са друштвене мреже Facebook, у којој се позивају сви да 22. фебруара заобиђу пумпе.

“Позивамо све грађане Хрватске да на 24 часа учествују у бојкоту бензинских пумпи и тако покажу незадовољство тренутним цијенама нафтних деривата, али и да тиме задају ударац нафтним компанијама у пословању”, стоји у саопштењу објављеном на Facebook страници иницијативе “2012/02/22. Дан бојкотовања свих бензинских пумпи у Хрватској! “.

У саопштењу се наводи да је, иако су неки грађани у почетку били скептични, могуће пољуљати пословање нафтних гиганта јер “ако не танкујем данас, мораћу дан прије или послије”, Права истина лежи у томе да се масовним бојкотом на берзама улива неповјерење међу улагачима због нестабилног пословања “, објашњава се у саопштењу.

Истиче се монопол над нафтним тржиштем у Хрватској, те корупција која царује на готово свим нивоима, а најпознатија је афера “Иво Санадер - МОЛ “.

Ево неких чињеница у вези неоправданог поскупљења нафте који утиче на све грађане колико и на економију у цјелини. Када расту цијене деривата кажу да је то везано уз курс долара и медитеранско тржиште. Али када је курс долара повољнији и када цијене барела сирове нафте падају они или не мењању цијене или је то појефтињење од пар липа, а када дижу цијене онда дигну максимално колико се може (3%)”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, у јуну 2008. просјечна цијена барела сирове нафте на мјесечној бази износила је рекордних 130,28. долара. 2008. година је била рекордна по високим цијенама сирове нафте, али и реалнијој цијени исте у малопродаји. Цијена барела на америчком тржишту тренутно је око 99 долара, а лондонској берзи 117 долара.

У закључку поручују:Покажимо зубе и нафтним компанијама и држави која има енормно високе намете по литри деривата. Сложно им дајмо до знања да нам више не могу самовољно и бахато наметати неоправдано високе цијене јер за то нема разлога. Само масован бојкот има смисла, одазовите се 22. фебруара (сриједа) и будимо сложни и не дајте да вас заварају. Ако буду игнорисали бојкот, организоваћемо нови још дужи, па идемо до краја. Не чекајте да цијена дође до 12-13 куна јер је и овако за већину грађана неиздрживо. Возачи, пољопривредници, рибари, ујединимо се. Спонтано смо кренули, организовано дјелујемо “.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана