Бојкот пумпи у Хрватској

Aгенције
Бојкот пумпи у Хрватској

ЗАГРЕБ - Због скупих нафтних деривата у Хрватској је огранизован једнодневни бојкот бензинских пумпи. Протест на "Фејсбуку" покренули анонимни грађани како би скренули пажњу на све чешћа поскупљења.

Промет на хрватским бензинским пумпама данас је опао, што се доводи у везу с повећањем цијене горива, али не и прихватањем позива на 24-часовни бојкот куповине бензина, на који је прије неколико дана анонимна група преко Фејсбука позвала грађане Хрватске.

Цијене горива јуче су поновно порасле за 18 до 26 липа по литри,  па тако евросупер сада кошта 10,41 куну (1,37 евра), евродизел 9,89 куна (1,3 евра), плави дизел за пољопривреднике и рибаре 6,35 куна (0,84 евра), и лож уље 7,15 куна (0,94 евра) по литри.

Кад 1. марта стопа пореза на додату вредност порасте са садашњих 23 на 25 одсто, може се очекивати и нови раст цијена.

Давор Штерн, стручњак за питања из нафтне индустрије, који годинама ради као савјетник у руским нафтним компанијама, изјавио је за Вечерњи лист да су садашње цијене у већој мјери посљедица шпекулација на тржишту него актуелног стања у Ирану или Сирији и да "заиграни играчи на берзи пумпају цене".

Због раста цијена горива, група анонимних грађана позвала је грађане да бојкотују пумпе и уз показивање незадовољства цијенама нафтних и бензинских деривата, задају ударац нафтним компанијама у пословању.

"Не чекајте да цијена дође до 12 или 13 куна, јер је и овако неиздрживо, него им сложно дајмо до знања да нам више не могу самовољно и бахато наметати неоправдано високе цијене", писало је на Фејсбуку.

Та група је подсјетила да цене нафтних деривата константно расту од октобра прошле године.

"Цијене су неоправдано високе захваљујући монополу и Иви Санадеру који је добио најмање десет милиона евра мита да би мађарски МОЛ преузео ИНА-у која тренутно има већину тржишта у Хрватској", наводи се у позиву на бојкот.

Они подсјећају да је прије неколико година, када је цијена барела била кризно висока, у Хрватској литар нафте или бензина био мало изнад осам куна, док су данас сви бензини и неки дизели изнад десет куна (око 1,3 евра).

Одзив је био мали, али су се појавиле нове инцијативе грађана. Да би задали прави ударац нафтним компанијама, предлажу да се сипање горива на пумпама бојкотује бар цјели мјесец, тако што ће вожњу атомобилом замјенити јавним превозом, бициклом и пјешачењем. Оцјењује се да је промет деривата опао због високих цијена, а не због бојкота.

Медији извештавају да, барем у Загребу, број возила на пумпама није знатно мањи него што би иначе био.

Многи возачи су увјерени да бојкот нема смисла ако се само данас не точи гориво, а и даље вози, па ће такви само одлоджити пуњење резервоара за сутра. Неки који су били промућурнији наточили су гориво у понедјељак, пре поскупљења.

Неки Загрепчани су најавили да ће гориво точити у Словенији, а један је предложио пријатељима да се не возе сваки са својим аутомобилом, већ сва четворица заједно, сваких недјељу дана по један, пренели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана