Бојић: Обим спољнотрговинске размјене Словачком не прати потенцијале

Срна
Бојић: Обим спољнотрговинске размјене Словачком не прати потенцијале

Сарајево - Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да БиХ са Словачком има јако низак обим спољнотрговинске размјене који износи око 250 милиона КМ, иако има потенцијал да он буде знатно већи.

Бојић је, пред почетак пословног форума "БиХ-Република Словачка", изјавио новинарима да БиХ у посљедње двије године остварује суфицит када је ријеч о спољнотрговинској размјени са Словачком и тај тренд је настављен и ове године.


Он је нагласио да је у БиХ стигла привредна делегација Словачке са којом БиХ има изузетно добре пријатељске и пословне односе.

"Циљ оваквих посјета је да се размјене искуства, упознају провредници и разговарају о могућностима пласмана на неко друго тржиште", рекао је Бојић и додао да ће словачке привреднике упознати о привредним потенцијалима и законодавним оквиром БиХ како би могли инвестирати.

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак нагласио је да БиХ и његова земља имају јако добре политичке односе, али да се, када је ријеч о економској и привредној сарадњи, не достиже потенцијал који постоји.

Он је нагласио да му је драго да је са њим у посјету БиХ дошла и делегација 19 словачких фирми с циљем унапређења економске сарадње, те је захвалио Спољнотрговинској комори БиХ, која је организовала овај бизнис форум, који даје прилику да се привредници упознају, остваре контакте.

"Словачка је данас једна велика сила када је ријеч о производњи аутомобила и по становнику производимо највише аутомобила у свијету", рекао је Лајчак.

Замјеник амбасадора Словачке Виктор Борецки истакао је да је за мале земље веома важна економска сарадња, додавши да БиХ и Словачка, осим аутомобилске индустрије, имају могућност проширења сарадње у енергетском сектору и обновљивим изворима енергије.

Инвеститор из Словачке, власник фирме "Кредо агенци" из Банске Бистрице Данијел Доброта рекао је да послује на просторима бивше Југославије од 2012. године и да има ћерке компаније у Србији и БиХ.

Он је истакао да се бави обновљивим изворима енергије, на првом мјесту изградњом малих хидроцентрала.

"Тренутно припремам неколико пројеката и тражим грађевинске компаније које могу то да раде", рекао је Доброта и додао да тражи и људе који имају пројекте, али немају средстава за њихово финансирање.

Он је напоменуо и да је процедура за добијење дозвола у БиХ бржа него у Словачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана