Боинг и Ербас погођени отказима поруџбина

Танјуг
Боинг и Ербас погођени отказима поруџбина

Париз - Амерички и европски гигантски произвођачи авиона "Боинг" и "Ербас" претрпјели су финансијску штету након отказа већег броја поруџбина прошлог мјесеца, након што су купци одустали од набавке 25 "Боингових" авиона типа 787 "дримлајнер" и седам "Ербасових" авиона" А350, саопштиле су управе компанија.

Одлагањем поруџбине 25 авиона 787 "дримлајнер", у односу на 19 нових поруџбина до сада ове године, "Боинг" ће претрпјети финансијски губитак на новом авиону који је израђен од лаких композитних материјала и који троши 20 одсто мање горива у односу на летјелице сличне величине.

Представник "Боинга" изјавио је да је само због отказа или промјене поруџбине кинеских превозника "Чајна истерн ерлајнз" и "Шангај ерлајнз", компанија претрпјела губитак од 800 милиона долара, рачунајући по званичном цјеновнику "Боинга". Кинески превозници су промијенили један број поруџбина и умјесто "дримлајнера" поручили мање авионе типа 737.

"Боинг" је такође објавио да је један клијент, чије се име не наводи, отаказао поруџбину "дримлајнера", тако да укупан број најављених куповина тог авиона износи 854.

Главни "Боингов" ривал, европски "Ербас" добио је отказ за седам авиона А350-1000 од превозника "Етихад ервејз" са сједиштем у Абу Дабију, што ће компанији нанети губитак од 2,2 милијарде долара, према каталошкој цијени те летјелице.

Прошле године емиратски превозник отказао је шест поруџбина А350-100. "Ербас" је објавио да је остао без 13 од 25 авиона које је "Ерихад" поручио 2008 године.

"Ербас" је одбио да коментарише податке о поруџбинама за нови авион типа А350-1000, чија је монтажа, са доста дијелова од композитних материјала, почела прошлог мјесеца. Први А350 требало би да буде испоручен купцу у 2014 години.

"Боинг" је задржао велику предност у односу на "Ербас" када су у питању поруџбине примљене ове године. "Боинг" је 1. маја имао 415 поруџбина, у односу на "Ербасових" 95 закључно са 31. априлом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана