Богати треба да понесу већи терет кризе

Марина Чигоја
Богати треба да понесу већи терет кризе

Бањалука - Власти РС требало би да размисле о увођењу пореза на богате и враћању неопорезивог дијела дохотка, чиме би се допринијело праведнијој расподјели, јер они који више зарађују треба да поднесу већи терет кризе, сматрају економски аналитичари.

Професор Економског факултета у Источном Сарајеву Александар Стојановић истакао је да скоро све земље у региону имају прогресивне стопе пореза на доходак.

- Ми имамо ниске стопе пореза на доходак и оне су пропорционалне у односу на висину дохотка. Хрватска, Словенија и цијела западна Европа имају изузетно прогресивне пореске разреде и то дефинитивно треба поздравити са аспекта праведности опорезивања дохотка и са аспекта повећања буџетских прихода, јер ту има простора да се захвати више - рекао је Стојановић и додао да приходи од индиректних пореза падају и да се они морају надомјестити.

Економски аналитичар Зоран Павловић је рекао да су прогресивне стопе код опорезивања доходака и укупних прихода грађана свуда у свијету допринијеле да се оптерећење правично расподијели између оних са најнижим и највишим примањима. Он је истакао да увођење прогресивних стопа пореза на доходак има смисла уколико би се вратио неопорезиви дио дохотка.

- Свака политика активних мјера запошљавања пропагира да се растерете најсиромашнији, а оптерете они који имају највише личне дохотке. Уводити само прогресивну стопу без ослобађања оних који су најсиромашнији, не би било популарно рјешење - нагласио је Павловић.

Он је казао да треба направити разлику између малих и великих личних доходака, али исто тако треба бити и опрезан у томе.

- Мислим да треба увести категорију неопорезивог дијела личног дохотка, јер код нас, посебно у производњи, радници често имају врло ниска примања и још ако су опорезована, биће за толико умањена од стране послодавца. Што се тиче оних који имају највећа примања, треба размишљати о повећању стопе пореза - рекао је Павловић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац је рекао да би било добро рјешење да они који имају више новца плаћају већи порез на доходак.

- Можда би најбоље рјешење било враћање неопорезивог дијела дохотка и увођење још једне више стопе, да би се неутралисао губитак по основу увођења неопорезиве стопе на најниже плате - казао је Грабовац.

Према његовим ријечима, потребно је детаљно анализирати какве би то ефекте имало и колики износи би се опорезивали са већом стопом.

- Тешко је у овом моменту рећи колике плате би се могле опорезивати са вишом стопом. Можда би се примања која су већа од двије просјечне плате у РС могла опорезовати неком вишом стопом. Ми смо и заговарали такав начин опорезивања, јер тада не би били оптерећени радници у производним дјелатностима, из простог разлога што су просјечне плате у тим областима мање чак и од просјечених, а далеко мање од оних у финансијском сектору и јавној управи - казао је Грабовац.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија недавно је изјавио да Српска размишља о увођењу прогресивне стопе пореза, која подразумијева веће опорезивање богатих.

Примања

Највеће примање у РС у септембру прошле године имао је један запослени у области трговине на велико и мало, који је зарадио 28.687 марака, односно више од 35 просјечних плата у Српској, док је највеће примање у 2011. години имао запослени у микрокредитној организацији, који је за мјесец зарадио 220.249 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана