Богати постају још богатији, а расте и број милионера

Taнјуг
Богати постају још богатији, а расте и број милионера

Упркос кризи, житељи Европе су све богатији и број милионера расте. Међутим, овај тренд захвата само оне који се ионако већ налазе међу добростојећима, јавља радио Дојче веле.

Према резултатима истраживања "Global Health" које је спровела саветничка група Бостон консалтинг, криза је за један број појединаца већ прошла, па је тако имовина грађана Западне Европе увећана за 5,2 одсто и сада износи 35,8 билиона долара.  

Међутим, то не значи да су сви грађани најбогатијег дијела Старог континента одједном постали богати, јер статистички подаци подижу само оне који су се и досад кретали у сферама у којима се барата милионима. 

- Пораст богатства се искључиво повезује са оживљавањем тржишта дионица - изјавио је економиста Данијел Кеслер, који је учествовао у изради те студије.  

Према Кеслеровим ријечима, још у 2011. тржишта су трпјела због глобалне, а нарочито због кризе у еврозони. Опоравак у 2012. години је значајно допринио повећању богаства улагача, што је придонијело порасту броја милионера и то не само у Европи него у цијелом свијету.  

Међутим, иако се тржишта у Европи очигледно опорављају од бројних шокова проживљених посљедњих година, Стари континент у поређењу са растућим привредама, посебно онима у азијско-пацифичком региону, полако али сигурно губи утрку.  

- На глобалном нивоу, приватна имовина је увећана за 7,8 одсто, гдје су главни покретачи земље Азије и пацифичког простора, и то се у догледно вријеме неће промјенити", вјерује Федерико Бургони из Бостон консалтинга.

До 2017. године ова регија са главном локомитивом Кином ће по питању имовине претећи и регију Сјеверне Америке. 

Брзина којом расте азијско-пацифичка регија изненађује и саме стручњаке, јер годишњи раст богатства у том дијелу свијета износи 13,8 одсто. 

- Потпуно је јасно да се налазимо у свијету са двије брзине. Нови свијет притом расте неупоредиво брже него стари - закључује Кеслер.

САД, Јапан и Кина воде

На листи по броју милионера и даље увјерљиво воде САД са 5,9 милиона, након којих слиједи Јапан са 1,5 милиона милионера, па Кина са 1,3 милиона милионера.

У Европи се на првом мјесту налази Велика Британија са 509.000 милиона, иза које слиједи Немачка са 362.000 милионера, што је за 30.000 више него у 2011. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана