Богати не штеде само на аутомобилима

Тања Шикањић
Богати не штеде само на аутомобилима

БAЊAЛУКA - Потражња за луксузном робом и скупим туристичким аранжманима у Српској драстично је смањена ове године у односу на прошлу, док је продаја скупоцјених возила знатно порасла.

Продавци кажу да је продаја луксузних сатова, златног накита и маркираних парфема драстично пала, те да купци све више загледају у цијену и опредјељују се за јефтиније артикле.

- Продаја "swatch" сатова ове године је за 20 одсто мања у односу на прошлу. Највише се продају јефтинији сатови до 100 марака, док за скупље готово да уопште не постоји интересовање - навели су у часовничарској радњи "Рогић".

У златарама кажу да купци углавном купују јефтиније и ситније комаде накита.

- Криза је највише погодила људе из дијаспоре, који су раније много више куповали златни накит. Готово нико не купује накит тежи од пет грама, а највише се траже јефтини ланчићи и прстење - рекао је власник златаре "Голд" Раденко Регојевић и додао да је продаја у тој златари пала за четвртину.

И у златари "Малбашић" кажу да ове године имају мању потражњу за златним накитом и "Брајтлинговим" сатовима, чија се цијена креће од 4.500 КМ.

- Надамо се да ће потражња бити боља у вријеме предстојећих празника - рекли су у овој златари.

Да стандард већине становника опада, потврђују и у парфимеријама, гдје кажу да је продаја скупих брендова пала за 20 одсто.

И док већина становника Српске размишља како да састави крај са крајем, други усред кризе купују најскупље аутомобиле.

За првих десет мјесеци ове године "Auto line" је у БиХ продао 114 нових "Мерцедесових" аутомобила, те је на тај начин продаја ових возила порасла за десет одсто у односу на прошлу годину.

- Наши купци нису под утицајем кризе. То су бизнисмени и директори који у свако доба имају новца да купе скуп аутомобил. Најпродаванији су нам модели СЛК, који коштају од 70.000 КМ па надаље, затим Ц класа која кошта од 55.000 марака - истакао је менаџер продаје куће "Auto line" Един Чаушевић и додао да купци аутомобиле углавном плаћају у кешу, док удио продаје преко лизинга износи 25 одсто.

У "Верано моторсу" истичу да су ове године успјели да задрже прошлогодишњи ниво продаје "Пежоових" возила.

- Наш нови модел 508, који је у БиХ представљен у мају ове године, већ је премашио сва очекивања када је продаја у питању - навели су у "Верано моторсу" и додали да се физичка лица углавном одлучују за куповину готовином.

Путовања

Накит, скупи сатови и парфеми нису једини луксуз за који становници Српске немају новца. Криза се осјети и у туристичким агенцијама.

- За 30 одсто је смањена потражња за туристичким аранжманима, тако да људи радије бирају краћа путовања, а јефтинија. Никада до сада људи нису одлазили на љетовања на седам дана, него на десет, али од ове године бирају краће аранжмане - кажу у агенцији "Цептер паспорт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана