Богаташи пријете исељењем

GS
Foto: Freepik

Мултимилионери и милијардери пријете селидбом због приједлога према којем би становници с насљедством вриједнијим од 50 милиона франака (53.1 милион евра) плаћали порез од 50 одсто на износ изнад ове границе.

У истраживању ревизорске куће PwC у јуну двије трећине власника предузећа чији би насљедници могли бити погођени новим порезом навели су да размишљају о превентивном преносу своје имовине на друге чланове породице.

"Више од половине рекло је да размишља о пресељењу у иностранство", преноси Форбес Хрватска.

Швајцарска тренутно нема порез на насљедство на државном нивоу. Неки кантони имају такав порез, али су супружници и д‌јеца, односно први насљедни ред, у већини случајева изузети. Стопа пореза на насљедство у појединим кантонима је максимално 3,5 одсто.

Противници приједлога, осим ризика да се богати једноставно иселе, виде и опасност од економске штете. Упозоравају да је предложени порез толико висок да би насљедници компанија морали продати имовину како би га платили. Тиме би се угрозила радна мјеста, поготово ако би купац био странац, јер би било мало вјеројатно да би производњу задржао у скупој Швајцарској.

Стефан Legge, водитељ катедре за порезне и трговинске политике на Свеучилишту Ст. Gallen, рекао је за Блоомберг, преноси б.92, да најбогатији нису вољни платити овај порез и упозорио на контрапродуктивну природу приједлога.

Губитак прихода због исељавања богатих становника морао би се надокнадити повећањем пореза за остале.

Порез је предложила млада социјалдемократа - Јусо, која предлаже да држава приходима од тог пореза финансира мјере за решавање климатске кризе.

"Најбогатији су искористили економски систем који је узроковао климатску кризу, па би требали платити више од осталих чланова друштва за борбу против посљедица", рекла је Мирјам Hostetmann, предсједница Јусоа, који је прикупио 100.000 потписа за национални референдум.

Швајцарци би о приједлогу требали гласати за отприлике двије године, а парламент ће о њему још расправљати. Влада се противи приједлогу.

Идеје о јачем опорезивању најбогатијих не догађају се само у Швајцарској. Владе широм свијета размишљају како исциједити више од најбогатијих како би се лакше носиле с великим дефицитима и финансирале јавне услуге. Свуда се упозорава да ће такве мјере довести до одласка богатих и губитка улагања.

На пример, Уједињено Краљевство укида порезне олакшице за нерезиденте с високим дохотком, а Шпанија је увела привремени порез на богатство за плаћање програма социјалне помоћи у вријеме високе инфлације. Бразил, који ове године предсједа Г20, предложио је глобални порез на најбогатије, али мишљења земаља су се разликовала. Међу противницима је био и САД, пише Блоомберг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана