Богаташи напуштају швајцарске банке

Глас Српске
Богаташи напуштају швајцарске банке

БОСТОН - Имућни Aмериканци незадрживо повлаче свој капитал из швајцарских банака, закључак је истраживања које је спровела консултантска компанија Бостон Консалтинг Груп (BCG), пренијеле су агенције.

Богати Aмериканци заплашени су многобројним тужбама пореских власти у којима учествују и швајцарске финансијске институције, а и банке те алпске земље сматрају да је боље да сасвим одустану од бизниса са богаташима из СAД.

Од 2006. године Aмериканци су повукли практично сва своја средства са рачуна у швајцарским банкама.

Док су те године СAД учествовале са 18 одсто у активи под управом локалних банака, 2010. године њихов удио је смањен на мизерних два одсто.

- Без обзира на то што је СAД земља са највишим стандардом, слабо је повезан са оф-шор бизнисом у Швајцарској, али и другим оф-шор центрима - рекао је партнер циришког бироа компаније BCG Петер Дамиш.

Смањење удјела СAД у активи којом управљају швајцарске банке експерти образлажу истрагама америчких пореских власти.

У јулу 2008. Пореска служба СAД оптужила је швајцарску банку УБС за помагање америчким клијентима у пореској утаји, захтијевајући податке о 19.000 америчких клијената. Швајцарска банка је у фебруару 2009. пристала да плати 780 милиона долара казне и достави америчким властима податке о 4.500 клијената како би избјегла оптужбе.

Због тог скандала, као и отписивања средстава као посљедице финансијске кризе 2007 - 2010. године, клијенти су повукли више од 200 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана