Богаташи изгубили 21 милијарду долара

Агенције
Богаташи изгубили 21 милијарду долара

Њујорк - Сто најбогатијих људи на свијету изгубило је на берзи 21,3 милијарде долара, резултати су посљедњег извјештаја бонитетне агенције "Стандард енд Пурс 500".

Највећи губитник у протеклој седмици био је 34. најбогатији човјек на свијету Карл Икан, чије је богатство, од 20,4 милијарде долара, сада умањено за 1,3 милијарде, преноси Блумберг.

На берзи се "опекао" и најбогатији човјек на свијету Карлос Слим, који је изгубио 700 милиона долара, па сада има "само" 73,4 милијарде долара.

Други по реду с најдубљим џепом на свијету, Бил Гејтс, остао је на 66 милијарди долара, упркос губицима због лоших перформанси "Мајкрософта".

Власник шпанске "Заре" Aмансио Ортега, и при губитку већем од милијарде долара, налази се на трећем мјесту најимућнијих људи планете, са богатством од 56,1 милијарду долара.

Ипак, колико год свијет "грцао" у кризи, најуспјешнији бизнисмени не трпе много. Сто најимућнијих на планети током прошле године је, наводе свјетски медији, увећало своје богатство за 241 милијарду долара, па сада "вриједе" 1,9 трилиона долара.

У Русији "пишу" нови рекорд - чак 131 грађанин има на рачуну више од милијарду. Прошле године свијет је знао за 1.226 милијардера, чија је имовина вриједјела чак 4,6 трилиона долара.

У Сјеверној Aмерици дупло је више милијардера него у Европи, иако само у СAД, Канади и Мексику има богаташа који су зарадили макар и једну милијарду долара. Док у Јужној Aмерици бизнисмени "вриједни" милијарду долара потичу из Бразила, Чилеа, Колумбије, Венецуеле и Aргентине, Стари континент броји 15 земаља у којима живе милијардери.

Aзија

Убједљиво најимућнији континент током прошле године била је Aзија - са 518 милијардера. Послије Кине, своје богатство до девет нула подигли су и Индијци, бизнисмени Тајвана и Хонгконга.

У Aфрици богаташи живе у Египту, Јужноафричкој Републици и Нигерији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана