Боцан-Харченко: Јужни ток сигурно иде кроз Српску

СРНА
Боцан-Харченко: Јужни ток сигурно иде кроз Српску

Модрича - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је данас у Модричи да изградња гасовода кроз Републику Српску није "само прича", већ конкретан пројекат за који су предсједник Републике Српске Милорад Додик и руководство "Гаспрома" потписали Меморандум о изградњи.


Руски амбасадор је рекао да постоји и мапа пута, која је апсолутна гаранција да ће крак гасовода "Јужни ток" проћи кроз Републику Српску.

Боцан-Харченко је на састанку са начелницима општина Модрича, Шамац, Нови Град и Брод, Младеном Крекићем, Савом Минићем, Сњежаном Рајилић и Илијом Јовичићем, нагласио да ће економски развој овог простора помоћи изградња гасовода, али и тренутно најбитнији пројекти у Модричи и Броду - Развој нафтне индустрије, те експлоатација налазишта нафте у Посавини.

Амбасадор Руске Федерације рекао је да ће ово истовремено ојачати билатералне односе Републике Српске и Руске Федерације, који су већ добри.

Боцан-Харченко посјетио је и Рафинерију уља Модрича, а послије подне планирано је отварање Канцеларије Фондације "Руски мир" у Српском културном центру Модрича.

Илић уручио Бајатовићу грађевинску дозволу

Министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић уручио је данас грађевинску дозволу за изградњу прве фазе транснационалног гасовода "Јужни ток" извршном директору компаније "Јужни ток Србија" Душану Бајатовићу, чиме су остварени сви предуслови за почетак изградње.Илић је рекао новинарима у Влади Србије након церемоније уручивања дозволе да је ријеч о изузетно значајном догађају за Србију.

"жЈужни токж тренутно је највреднија инвестиција у Европи и Србија је учинила све да у рекордном року обезбеди сву потребну документацију за почетак радова", нагласио је Илић.

Он је рекао да неће дозволити да у фазама изградње које ће услиједити касније дође до било каквог застоја и проблема са документацијом.

Извршни директор компаније "Јужни ток Србија" Бајатовић рекао је да ће изградња гасовода почети 24. новембра, код Ковиља.

Вриједност радова на овом капиталном пројекту процијењена је на око 1,925 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана