“Бочац 2” би донио три милиона КМ

Јелена Бјелица, Фото: А. Чавић
“Бочац 2” би донио три милиона КМ

Бањалука - Електроенергетски систем Републике Српске сваке године сиромашнији је за 50 гигават-часова електричне енергије и профита од најмање три милиона марака јер “Хидроелектране на Врбасу” (ХЕВ) још нису добиле концесију за изградњу хидроелектране “Бочац 2”.

Истакли су ово јуче руководиоци и инжењери ХЕВ-а, предузећа које управља хидроелектраном “Бочац”, на манифестацији “Дани отворених врата”, која се традиционално одржава у вријеме годишњег ремонта генератора ове хидроелектране.

Технички директор ХЕВ-а Жељко Стјепановић је рекао да се са изградњом “Бочца 2” започело прије ратних дешавања, због којих је изградња обустављена.

- “Бочац 2” се према плану треба налазити на локацији нашег компензационог базена који се налази низводно. Тамо су већ изграђени бране и далековод за напајање те мале хидроелектране, а наставак радова би подразумијевао изградњу машинске хале и постављање агрегата до десет мегавата - објаснио је Стјепановић.

Из ХЕВ-а су објаснили да су привели крају припрему идејног пројекта, студије економске оправданости и студије утицаја на животну средину. Истакли су да се надају да ће у што скорије вријеме од Владе РС добити концесију, која би значила зелено свјетло за почетак изградње “Бочца 2”.

- Ми већ на рачунима комерцијалних банака имамо 20 милиона КМ намијењених за изградњу “Бочца 2”. ХЕ “Бочац 1” би у потпуности својим људским капацитетима могао опслуживати “Бочац 2” - додао је Стјепановић.

Ремонт

Управник ХЕВ-а Младенко Ђаковић је рекао да ће овогодишњи ремонт трајати два и по мјесеца, што је дуже у односу на претходне године, а основни разлог су нешто захтјевнији радови на агрегатима и опреми.

Он је истакао да ремонтни радови ни на који начин не утичу на ниво воде у акумулацији, нити на количину и промјену протока ријеке Врбас низводно од бране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана