Бобар банка на кољенима

Марина Чигоја
Бобар банка на кољенима

Бањалука - Агенција за банкарство РС увела је принудну управу у бијељинску Бобар банку јер није радила у складу са Законом о банкама РС и другим прописима.

Према незваничним информацијама, међу разлозима због којих је у Бобар банци уведена принудна управа је смањење адекватности њеног капитала испод законског минимума од 12 одсто као и то што банка није извршавала налоге Агенције за банкарство. Према подацима из полугодишњег финансијског извјештаја Бобар банке, који је објављен на Бањалучкој берзи, губитак ове банке у првом полугодишту износио је 13,76 милиона КМ. Према незваничним информацијама, тај минус је на крају трећег квартала достигао 18,1 милион марака, што је упалило аларм.

Из Агенције за банкарство је саопштено да је за привременог управника именован Саво Шеваљевић. Истакли су да су за вријеме трајања мандата привременог управника банке суспендована сва права Надзорног одбора, Одбора за ревизију и директора банке и да привремени управник преузима сва њихова овлашћења те да је одговоран за пословање банке.

Шеваљевић, који је јуче са интервентним тимом Агенције за банкарство РС преузео управљање банком, рекао је "Гласу Српске" да је Бобар банка тренутно блокирана, укључујући и рачуне и депозите физичких и правних лица у њој. Истакао је да грађани и правна лица која имају депозите у Бобар банци до 50.000 КМ немају разлога за бригу јер је тај новац обезбијеђен код Агенције за осигурање депозита БиХ.

- Њима ће бити исплаћен пуни износ када за то буду створени услови, док ће они који имају више од тог износа за дио који прелази 50.000 КМ бити намирени процентуално - казао је Шеваљевић.

Банка би требало да буде отворена у наредних неколико дана, односно након што интервентни тим изврши процјену стања и контролу пословања.

- Након што банка буде поново пуштена у рад, клијенти ће моћи да располажу новцем који им буде пристизао на рачуне, док новац који је затечен на дан увођења привремене управе не могу подизати све док се не обезбиједе услови за исплату - казао је Шеваљевић.

Истакао је да ће, након што добије извјештај од интервентног тима, обавијестити акционаре у каквом стању се банка налази.

- Акционари треба да одлуче о даљој судбини банке, односно да ли ће она бити ликвидирана или ће обезбиједити новац за њено нормално функционисање. Акционари заједно са управником треба да у року од 60 дана донесу одлуку, а, наравно, не може бити заобиђена ни Агенција за банкарство - нагласио је Шеваљевић.

Директор Сектора корпоративног банкарства у Бобар банци Игор Продановић није желио да коментарише увођење принудне управе, истакавши да је свим члановима досадашње управе по закону  престао радни однос и да је привремени управник сада задужен за све.

Бањалучка берза јуче је привремено зауставила трговање хартијама од вриједности Бобар банке због заштите интереса инвеститора.

Ињац: Одговорна управа и власник

Директор Агенције за банкарство РС Славица Ињац истакла је да Агенција није одговорна за рад појединачних банака и да је сва одговорност на њиховим управама и власницима.

- Било би потпуно бесмислено да ми одговарамо, а имамо толико банака и управа чији чланови имају висока овлашћења и плате и потпуно је нереално очекивати да за њихов рад одговарају регулатори - казала је Ињац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана