Бобар банка иде у стечај

Capital.ba
Бобар банка иде у стечај

Бањалука - Бобар банка, чија је ликвидација покренута 2014, ове године ће завршити у стечајном поступку због немогућности намирења свих повјерилаца.

Окружни привредни суд у Бијељини наложио је ликвидационом управнику Бобар банке Мили Максимовићу да се изјасни о току ликвидационог поступка и могућностима намирења повјерилаца. Максимовић је у допису суду навео да само Агенција за банкарство РС може поднијети захтјев за покретање стечајног поступка у Бобар банци.

- На основу разговора са одговорним радницима Агенције поступак стечаја ће бити покренут у овој години. Моја процјена је да ће стечај трајати више година, јер се у овом тренутку воде 982 поступка и њихов број ће се повећавати - навео је Максимовић.

Он је истакао да је планом ликвидације предвиђено да, након измирења потраживања Агенције за осигурање депозита БиХ, која је исплатила све осигуране депозите у банци у износу од 85,2 милиона КМ, буде исплаћено 56 одсто од преосталих око 140 милиона марака депозита. То значи да депозити који прелазе тај проценат и остале обавезе банке неће бити измирене и да ће грађани и фирме остати без 60 милиона КМ. Банка или предузеће иду у ликвидацију уколико у ликвидационој маси има довољно новца да буду намирени сви повјериоци, а уколико новца нема довољно, проглашава се стечај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана