Бобар банка иде у ликвидацију?

Марина Чигоја
Бобар банка иде у ликвидацију?

Бањалука - Докапитализација бијељинске Бобар банке, која је једини начин за њен опстанак, за сада је најмање изгледно рјешење, а најизвјесније је да ће она бити ликвидирана и њена имовина бити понуђена на продају, сазнаје "Глас Српске".

- За докапитализацију Бобар банке потребна је позамашна свота новца, због чега и постоји бојазан да је акционари неће успјети обезбиједити и да ће банка бити ликвидирана. Акционари су начелно за санацију банке, али када је требало да се изјасне о новцу, почели су да се повлаче - рекао је саговорник "Гласа Српске" из "Бобар групе", чије чланице имају власнички удио у Бобар банци.

Без обзира на расплет, сви депозити до 50.000 КМ биће исплаћени чим буду створени технички услови, а за њих гарантује и Агенција за осигурање депозита БиХ. У случају ликвидације, исплата већих износа новца који је депонован у Бобар банци чекала би продају њене имовине и сукцесивну исплату.

Бобар банка је већ дуго суочена са проблемима у пословању, због чега је Агенција за банкарство РС 27. новембра увела принудну управу. У образложењу је наведено да Бобар банка није радила у складу са Законом о банкама РС и другим законским и подзаконским прописима, а да је главни разлог што Бобар банка, која је само у првих девет мјесеци ове године пословала са губитком од 18,1 милион марака, није успјела да изврши докапитализацију, јер јој је капитал пао испод законског минимума.

Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић одржао је јуче састанак са акционарима који у овој банци имају власнички удио већи од пет одсто. Од њих је затражио да се у року од осам дана изјасне о томе да ли могу докапитализовати банку и колико су новца спремни издвојити за спасавање банке. ...

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана