BMW гради фабрику у Хрватској?

jutranji.hr
BMW гради фабрику у Хрватској?

Загреб - Како преноси Јутарњи лист, Хрватска је један од кандидата за нову BMW-ову фабрику у чију ће градњу бити инвестирано милијарду евра.

"Несумљиво да ће нам бити потребно још производних капацитета и желимо да једну нашу фабрику изградимо у источној Европи", рекао је члан УО BMW-а Јан Робертсон словачком листу Хосподарск новини.

Овај словачки лист наводи да највеће шансе за добијање тог посла има Словачка, иако се у кулоарима спомиње и Хрватска, као и Чешка, Мађарска и Словенија.

BMW је, међутим, прије годину дана демантовао да ће своју планирану фабрику базирати у Словачкој. Висина потенцијалне инвестиције у ту фабрику још није позната али стручњаци процјењују да би могла бити око милијарду евра, као и да би у таквој фабрици запослење нашло неколико хиљада радника.

Словачка и Чешка имају велику предност, искуство у аутоиндустрији. У Словачкој своје фабрике имају њемачки Волксваген, јужнокорејска Киа и француски PSA (Пежо - Ситроен), а у Чешкој домаћа Шкода, јужнокорејски Хјндаи и концерн TPCA  који је направљен у сарадњи Пеужоа, Ситроена и Тојоте.

КИА и PSA запошљавају три хиљаде људи, Волксваген око седам хиљада, док словачка аутомобилска индустрија у цjелини даје плату за око 70.000 радника и с производњом од 160 возила по глави становника је темељ тамошње привреде. Али упркос великом паду продаје аутомобила -посебно у Европи - BMW и даље послује одлично, а објављени подаци о пословању показују да је баварска компанија у 2012. години остварила рекордних 8 милијарди евра прихода.

С обзиром на то да до краја 2014. планирају избацити 25 нових модела - од тога 10 који ће бити осмишљени од нуле - не изненађује што су им потребни нови производни погони. Само на истраживање и развој BMW је прошле године потрошио 3,95 милијарди евра, 17,2 одсто више него годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана