Блокирано више од 50.000 рачуна

Марина Чигоја
Блокирано више од 50.000 рачуна

БAЊAЛУКA - У БиХ су у овом тренутку блокирана 51.473 рачуна предузећа, што је у односу на исти период прошле године више за 6.000 рачуна, показују подаци Централне банке БиХ.

Према тим подацима, 16.572 предузећа нема регистрован ниједан активан рачун, док барем један блокиран рачун има 31.750 предузећа.

- У новембру 2010. број предузећа која имају барем један блокиран рачун био је 28.223, док је укупан број блокираних рачуна био 45.437 - наводе у Централној банци.

Економисти упозоравају да је ово још само један у низу доказа неликвидности и дугова у којима грца домаћа привреда.

Менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да су ови подаци и те како алармантни, али да је још алармантније оно што је иза ових података.

- Ови подаци само су један од показатеља колико је стање у привреди тешко. У идућем периоду много је реалније очекивати повећање овог броја него његово смањење. До смањења може доћи, али прије у смислу нестанка предузећа, него што ће доћи до побољшања у пословању и деблокаде рачуна - истакао је Гавран.

Само у септембру у Републици Српској одјављено је 245 пореских обвезника, а међу онима којима је Пореска управа РС издала потврде о одјави је највише малих приватних предузећа, самосталних трговинских радњи, кафића, апотека. Највише одјављених је у Бањалуци, Бијељини, Приједору и Лакташима.

Гавран је нагласио да је у ФБиХ по питању одјављених субјеката ситуација и гора него у РС, због процеса фискализације, која је утицала на смањење броја малих радњи.

Он каже да се овакво стање аутоматски одражава и на повећање броја незапослених и стагнацију пословне активности, те да су тренутно једина свијетла тачка одређен број водећих извозника који биљеже добре резултате, али који сами не могу одржати цијелу привреду у функцији.

- Други проблем је то што блокада рачуна може значити и прелазак једног броја субјеката у сферу сиве економије, јер се због тешких услова пословања званични рачун држи блокиран, а пословање се наставља "у кешу" односно иза легалних токова - нагласио је Гавран.

Да је стање у привреди крајње озбиљно, показују и подаци Савеза синдиката РС према којима у Републици Српској чак трећина радника не прима на вријеме плату, а осим кашњења у платама евидентна су и кашњења у плаћању предузећа једних према другима. Тако су међусобна потраживања предузећа у РС у првој половини ове године повећана за милијарду марака у односу на прошлу годину, те тренутно износе 4,8 милијарди КМ.

Рјешења

Гавран каже да рјешење за ове проблеме није једноставно пронаћи, али истиче да би држава у сваком случају морала да се окрене привреди.

- Морало би се ићи на растерећење привреде, а не на увођење нових намета - нагласио је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана