Блокирано скоро 38.000 предузећа

Јелена Бјелица
Блокирано скоро 38.000 предузећа

Бањалука - Тренд повећања броја блокираних фирми настављен је и овог мјесеца, па је тако бар један блокиран рачун имало 37.953 предузећа, док је укупно блокирано 62.140 рачуна, показују подаци Централне банке БиХ.

Овог мјесеца су 633 блокирана рачуна више у односу на април, док је у блокади 365 предузећа више.

На списку предузећа која имају блокиран бар један рачун налазе се продавнице, фризерски салони, бензинске пумпе, апотеке, угоститељски објекти, разне агенције, спортски клубови, апотеке, задруге.

Блокаду имају и поједина јавна предузећа, али и неколико политичких партија.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да су дуговања сваког мјесеца све већа и да ће бити још горе ако надлежни нешто не предузму.

- Уводе се нови парафискални намети које послодавци не могу да плаћају. Влада РС мора извршити реформу јавне управе, те смањити намете - казао је Тривић.

Додао је да послодавци одавно траже да стопе доприноса на плате буду враћене на ниво од прије двије године.

- Имамо знатно веће трошкове за доприносе на плате, чиме је дошло до извлачења новца из фирми који је био предвиђен за инвестирање и нормалан рад - нагласио је Тривић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић рекао је да оволики број блокираних рачуна и фирми које су у блокади показује реално стање у нашој привреди.

- То показује раст неликвидности, али је немогућност плаћања обавеза највећи проблем. Привреда је у проблему - истакао је Тодоровић.

Законски рок

Економисти сматрају да је један од начина за побољшање рада привреде увођење законског рока плаћања.

- Послодавци би морали да плате своје обавезе до одређеног периода. Један дио предузећа више не би могао да функционише, али би се ишчистила ситуација на тржишту - рекао је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана