Блокирано 62.800 рачуна

Марина Чигоја
Блокирано 62.800 рачуна

Сарајево - У БиХ је почетком овог мјесеца било блокирано 62.790 рачуна привредних субјеката, док су 38.382 фирме имале блокиран бар један рачун, наводи се у најновијем извјештају Централне банке БиХ.

Тренд повећања броја блокираних предузећа наставља се из мјесеца у мјесец, а у односу на извјештај Централне банке из прошлог мјесеца сада је број блокираних рачуна повећан за око 200.

У првом извјештају, који је објављен почетком новембра прошле године, било је 58.038 блокираних рачуна пословних субјеката, а 35.694 фирме имале су блокиран бар један банкарски рачун.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да проблем неликвидности постаје све израженији у БиХ и да се привредни субјекти све теже носе са тим.

- Проблем ликвидности постаје све драстичнији примарно због тога што обавезе које проистичу из законом прописаних директних и индиректних пореза не дају никакве опције одгађања плаћања. Када бисмо анализирали број блокираних рачуна и разлог те блокаде видјели бисмо да је то обавеза плаћања ПДВ-а и директних пореза - нагласио је Павловић.

Он је истакао да је узрок неликвидности и рестриктивна банкарска кредитна политика и чињеница да се буџетске обавезе не сервисирају због лошег пуњења буџета.

- ПДВ је постао данак нашим привредним субјектима. Општа клима о питању ликвидности се не мијења из простог разлога што се власти тим питањем не баве, а то је значајно питање управо зато што блокада рачуна значи и одсуство прилива средстава по основу пореза и доприноса - нагласио је Павловић.

Блокирани

На попису блокираних рачуна налазе се општине, рудници, мјесне заједнице, спортски савези, трговинске радње, угоститељски објекти, фризерски салони, али и компаније на чијем се челу налазе познате личности из БиХ. Највише блокираних рачуна је у Сарајеву, Бањалуци и Мостару, с обзиром на то да је у тим градовима највише регистрованих правних субјеката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана