Блокирано 149,5 милиона марака у Банци Српске

Марина Чигоја
Блокирано 149,5 милиона марака у Банци Српске

Бањалука - У Банци Српске у којој је средином новембра уведена привремена управа блокирано је 149,5 милиона КМ, а од тог износа 55 милиона је осигурано код Агенције за осигурање депозита БиХ.

Уколико би у јединој комерцијалној банци у државном власништву дошло до најцрњег сценарија, односно њене ликвидације поменутих 55 милиона би било сигурно исплаћено, јер се ради о улозима појединачне вриједности до 50.000 марака за које гарантује Агенција за осигурање депозита. Преостали износ био би исплаћиван у складу са расположивим новцем од наплате кредита и продаје имовине банке.

Привремени управник Банке Српске Петар Мићић рекао је јуче да депозити физичких лица и приватних предузећа износе 61,9 милиона КМ.

- Нето актива банке износи 230,3 милиона КМ, од чега се 20,9 милиона односи на новац у трезору, благајнама и на рачунима других банака и тај износ одговара књиговодственој евиденцији - рекао је Мићић.

Банка је 2. децембра успоставила платни промет и клијенти који су имали прилив након увођења привремене управе, односно од 17. новембра могу да располажу тим новцем, док су сви депозити затечени на дан увођења привремене управе и даље блокирани и тако ће бити све док привремени управник не предложи рјешење за банку. Мићић је истакао да је упутио позив акционарима банке да до 14. децембра доставе план за отклањање неправилности у пословању и побољшање њеног финансијског стања и изразио наду да ће у најкраћем року разговарати са њима. Мићић је покренуо и процедуру за ангажовање спољног ревизора који ће обавити ревизију финансијских извјештаја банке за 2015. годину. Посебна пажња ревизора биће посвећена квалитету кредитног портфолија, односно утврђивању недостајућих резерви.

- Од ревизора ћу тражити да извјештај буде комплетиран најдаље до 16. јануара 2016. године, односно до рока када ми истиче законски рок да предложим коначно рјешење за банку - нагласио је Мићић и додао да ће приједлог формирати на основу ревизорског извјештаја, налаза интервентног тима Агенције за банкарство, који је у понедјељак завршио попис имовине и обавеза банке и става акционара.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић каже да је према прелиминарним подацима износ осигураних депозита око 55 милиона КМ, а да би тачна цифра била позната тек ако би банци била одузета дозвола за рад.

- Искрено се надам да неће доћи до тога, али и ако дође, исплата ће бити брза јер је новац обезбијеђен - каже Невјестић.

Агенција за банкарство РС увела је 16. новембра привремену управу у Банку Српске јер њен капитал пао испод законског минимума, а банка није испоштовала ни налоге Агенције. Банка Српске настала је докапитализацијом пропале Балкан инвестмент банке која је била у литванском власништву и због чега је МУП РС недавно поднио тужилаштву извјештај о почињеним кривичним дјелима против 21 особе које су осумњичене да су оштетиле Балкан инвестмент банку за више од 56 милиона КМ.

Радници

У банци је на дан увођења привремене управе било око 240 радника, али је у међувремену некима истекао уговор на одређено и они нису продужавани, док је дио запослених поднио захтјев за пријевремено пензионисање.

- Ми осим чланова управе банке никога нисмо отпуштали. Радници из мреже филијала и пословница банке су тренутно на одмору, а по потреби ће бити позивани да се јаве у своје пословнице - рекао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана