Блокирани рачуни 20.000 предузећа

Глас Српске
Блокирани рачуни 20.000 предузећа

Према подацима Централне банке БиХ, 20.000 предузећа у БиХ има блокиране рачуне, из различитих разлога, објавио је Редио Слободна Европа.

Један од њих је утаја пореза. Проблем је тим већи што се мали број нових предузећа региструје, па тако економија БиХ постаје крајње неконкурентна.

Према истраживању LRC - кредитног бироа, број потпуно блокираних фирми износи око 16.850, али број правних лица која имају блокиране поједине рачуне је 20.000.

- Aлармантан је податак да је само у протеклој години тај број нагло порастао, за чак 38 процената - каже извршни директор LRC-а Емил Кучукови и додаје да је од око 160.000 регистрованих фирми и занатлија у БиХ свака четврта или пета фирма блокирана.

Координатор Службе за односе с јавношћу у ЦБ БиХ Зијада Ковач појаснила је да податак о 20.000 блокираних фирми потиче из јединственог регистра трансакцијских рачуна.

- Сврха јединственог регистра транскацијских рачуна је да помогне комерцијалним банкама, пореској управи и полицији приликом откривања финансијских структура, или трансакције које компаније или појединци могу искористити на незаконит начин као што је избјегавање плаћање пореза и прање новца - рекла је Ковачева.

Један од разлога блокирања рачуна јесу и пореске утаје. Пореска управа Републике Српске поднијела је у току прошле године 14 извјештаја на основу сумње о извршеном кривичном дјелу у пореској области, а са причињеном штетом ентитетском буџету од милион и 200.000 марака.

Портпарол ПУРС-а Мила Штркић нагласила је да је у 2008. години ПУРС надлежним тужилаштвима поднио четири извјештаја са основаном сумњом да је извршено кривично дјело утаје пореза и доприноса у вези са пословањем четири правна лица која обављају дјелатност трговине.

- У истом периоду поднесено је и десет извјештаја са основаном сумњом да је извршено кривично дјело злоупотребе овлашћења у привреди - истакла је Штркићева.

Хипо банка

Само у Хипо Aлпе Aдриа банци, а.д. Бања Лука, према ријечима шефа одјељења за правне послове Горана Бабића, тренутно је блокирано 1.512 рачуна.

- Блокаде рачуна су извршене по разним основама, углавном на основу налога SIPA-е, судских рјешења, или на основу рјешења пореске управе - рекао је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана