Блокирани највећи дужници Бобар банке

Марина Чигоја
Блокирани највећи дужници Бобар банке

Бањалука - Агенција за банкарство РС блокирала је све рачуне највећих дужника бијељинске Бобар банке који јој дугују 39,4 милиона марака.

Директор Агенције за банкарство РС Славица Ињац рекла је да су блокирани највећи дужници чији је дуг доспио на наплату и да ће тако остати док њихова дуговања не буду наплаћена.

- То значи да они тренутно не могу да послују, јер су им блокирани рачуни у свим банкама - казала је Ињац.

На листи предузећа којима су блокирани рачуни највећи доспјели дуг према Бобар банци, у којој је у уторак покренута ликвидација, има Фабрика цијеви "Унис" из Дервенте чији дуг износи 6,05 милиона марака. Међу првих пет су и "ЗД.И продукт" из Широког Бријега са 5,37 милиона, "Бобар аутосемберија" из Бијељине са 4,65 милиона, "Озрентурист" са 4,31 милион и "Ранчи" из Градишке који дугује 2,6 милиона КМ. Међу блокиранима је и неколико фирми које послују у саставу "Бобар групе", чији је члан била и Бобар банка, а то су "Бобар аутосемберија", "Елвако", БМД, "Универзал" и сама "Бобар група".

Вршилац дужности директора "Елвака" Миленко Божић рекао је да је ситуација сложена јер њихово пословање оптерећују дешавања у вези са Бобар банком, односно послови са повезаним лицима унутар "Бобар групе".

- Ми смо били упућени једни на друге кроз гаранције, хипотеке и коришћење заједничких ресурса. То је велики проблем, не само за нас него за цијелу групацију која броји око 1.200 запослених. Имамо уговорених послова за идућу годину и сигурне партнере у иностранству, али је сад све доведено у питање - казао је Божић и додао да радницима плата касни осам дана, али да су они ступили у штрајк више због тога што се плаше за опстанак фирме.

Предсједник Штрајкачког одбора у "Елваку" Милош Пекић рекао је да је разлог штрајка блокада рачуна фирме која запошљава 155 радника.

Власник предузећа "Агро-БН" из Бијељине Михајло Видић, којем су такође блокирани рачуни, каже да је у овој фирми производња стала још прошле године због немогућности регистрације препарата које су производили и да покушавају да нађу стратешког партнера који би обезбиједио обртна средства за наставак производње.

- Имали смо договор са Бобар банком за измирење обавеза и ми не бјежимо од њих - казао је Видић.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац каже да би блокада рачуна могла да има контраефекат јер би у случају да потраје 90 дана блокиране фирме могле да заврше у стечају.

- Збуњен сам потезима Агенције за банкарство РС. Опште мишљење у јавности је да су мало закаснили са реакцијом у Бобар банци, а сад ми се чини да претјерано реагују, јер не знам шта ћемо добити ако блокадом упропастимо сва та предузећа. То је неразумно јер би могло да дође у питање још неколико хиљада радних мјеста у тим предузећима - рекао је Радивојац.

Агенција за банкарство РС одузела је у уторак дозволу за рад Бобар банци и покренула поступак њене ликвидације, чиме је стављена тачка на покушаје да буде спасена. Ликвидацијом банке без посла ће остати 206 радника, а њена имовина биће понуђена на продају. Агенција је поднијела извјештај Окружном тужилаштву у Бијељини након што је њен интервентни тим констатовао да се не подударају подаци из евиденције банке са стварним стањем. Депозити чији износ не прелази 50.000 КМ су осигурани код Агенције за осигурање депозита БиХ и биће исплаћени у пуном износу, док ће полози већи од те суме бити исплаћивани из ликвидационе масе сразмјерно наплати потраживања. Укупни депозити у Бобар банци износе 250 милиона КМ. На штедњу у којој појединачни износи не прелазе 50.000 марака односи се око 86 милиона и та сума биће исплаћена у цијелости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана