Блокиране картице због крађе података

Глас Српске
Блокиране картице због крађе података

БЕОГРAД - Неколико највећих банака у Србији блокирале су у петак виза платне картице из, како су нагласиле, "безбједносних разлога", а клијенти ће новац моћи да подижу на шалтерима својих банака.

Издавалац платних картица, VISA центар, обавијестио је све банке у Србији о броју картица код којих је могућа крађа података. Ријеч је о картицама које су коришћене у протеклу годину за плаћање у 11 земаља источне Европе, највероватније на бензинским пумпама.

Банке су наведене картице блокирале и бесплатно ће их замијенити.

Грађани којима су блокиране картице о томе су обавијештени путем СМС порука. Они који су позвали кол-центре појединих банака могли су да чују снимљену поруку да им је картица блокирана из безбједносних разлога, али званичних саопштења банака које су се одлучиле на такав корак - није било.

Претпоставља се да су безбједносне мјере предузете због упада хакера у системе појединих банака.

Према сазнањима листа "Данас", картице су блокиране свима који су их посљедњих седам дана користили на пумпама једног познатог ланца гдје је, сумња се, пронађена опрема за скидање идентификационих података клијената.

У саопштењу компаније Виза се наводи да та картичарска компанија тијесно сарађује са банкама на рјешавању тог проблема како клијенти не би били оштећени.

Према сазнању сајта Каматица.цом власници картица других картичарских кућа (Maestro, Mastercard, American express, Diners) нису угрожени.

Тужилац за високотехнолошки криминал Србије Бранко Стаменковић каже да је у једној од сусједних земаља дошло до злоупотребе одређеног броја платних картица и да је евентуално дошло до "преливања извршења тог кривичног дјела у Србију" и додаје да се све пријаве провјеравају.

- Ми можемо да упозоримо дио грађанства да буду пажљиви приликом коришћења платних картица у Србији, а то је да PIN кодове не држе при себи, да буду пажљиви приликом убацивања картица у платне аутомате или сличне уређаје. С друге стране, немамо у овом моменту неку посебну врсту упозорења, али то и није у нашој надлежности, већ у надлежности банкарског сектора, то јест банака које су издале картице - закључио је Стаменковић.
Блокаде картица почеле су и у Румунији, а румунска банка у државном власништву CEC банка, је у процесу блокаде и издавања 17.000 нових картица.

CEC банка наводи се да је блокада услиједила послије службеног упозорења према којем су информације које одговарају подацима платних картица издатих од стране румунских банака и страних финансијских институција угрожене.

Удружење банка Румуније AРБ упозорава грађане да контактирају своју банку уколико примијете сумњиве трансакције са својих рачуна.

БиХ

Корисници виза картица у БиХ за сада нису имали проблема приликом трансакција, потврдили су у регионалној PR агенцији VIZA компаније "Aбракадабра".

- Упознати смо са блокирањем картица на подручју Србије, а према нашим сазнањима, у БиХ није било проблема у системима банака које би довеле до отежаног коришћења виза картица - истакао је директор агенција "Aбракадабра" Крешимир Доминић.

У Удружењу банака БиХ су такође истакли да за сада нису имали оваквих пријава банака на подручју БиХ, али да ће се због све чешћих случајева превара у области картичног пословања у земљама региона, идуће седмице организовати семинар на ту тему.

Банке

Блокаду картица потврдиле су Рајфајзен, Хипо Aлпе Aдриа банка као и Уникредит банка, док је директор маркетинга Комерцијалне банке Горан Милићевић изјавио за Б92 да је 1.800 картица те банке под посебним мониторингом, али да нису блокиране.

Тачан број привремено блокираних картица није познат, али се претпоставља да се ради о хиљадама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана