Блокиран рачун више од 34.000 предузећа

Марина Чигоја
Блокиран рачун више од 34.000 предузећа

Бањалука - Негативни трендови у економији БиХ и даље се настављају, а у прилог томе говори податак да у БиХ барем један блокиран рачун има 34.246 предузећа.

У Централној банци БиХ истичу да је број фирми којима је блокиран рачун у сталном порасту.

- Криза очигледно узима све више маха и негативно се одражава на ликвидност предузећа - казали су у Централној банци и додали да је 10. јуна у БиХ укупно било блокирано 55.678 рачуна.

Почетком године укупан број предузећа којима је барем један рачун био блокиран износио је 32.283, док је укупан број блокираних рачуна био 52.426.

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да су се све слабости домаће привреде које су постојале прије избијања кризе показале у пуном свјетлу поновном ескалацијом негативних привредних кретања, о чему говори и број блокираних рачуна предузећа.

Он каже да би у садашњој ситуацији предузећа из РС умјесто да се окрећу земљама ЕУ, с обзиром на кризу која тамо поприма забрињавајуће размјере, требало више да се фокусирају на тржишта Русије, Кине, Индије, Украјине.

- У том смислу требало би да се предузму активније мјере, с обзиром на то да ситуација у ЕУ не обећава много бар у сљедеће двије до три године, а већина нашег извоза иде у те земље - казао је Грабовац.

Да је економска ситуација у БиХ алармантна, показују и подаци Привредне коморе РС према којима је задуженост привреде Републике Српске у прошлој години повећана за 1,9 милијарди КМ, односно 17 одсто.

Добит предузећа лани је смањена за 78 милиона марака, или девет одсто у односу на 2010. годину, док се губитак повећао за 88 милиона КМ, или 16 одсто.

Одјављени

На негативне трендове указују и подаци Пореске управе РС према којима су у Републици Српској у прошлој години регистрована 392 пореска обвезника мање него у 2010. години, док је број одјављених за 315 већи него годину раније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана