Блокиран рачун више од 32.000 предузећа

Марина Чигоја
Блокиран рачун више од 32.000 предузећа

БAЊAЛУКA - Тренд повећања броја блокираних фирми у БиХ наставља се и ове године, па је тако барем један блокиран рачун почетком овог мјесеца имало 32.539 предузећа, док је укупно блокирано 52.960 рачуна, показују подаци Централне банке БиХ.

У поређењу са јануаром прошле године број предузећа којима је блокиран један рачун већи је за готово 4.000, док је број укупно блокираних рачуна већи за 6.000.

Према подацима ЦБ БиХ, број правних особа које су имале барем један блокиран рачун у јануару 2011. износио је 28.786, док је укупно било блокираних 46.381 рачун.

У Централној банци су истакли да располажу само подацима о броју правних особа које имају блокиран рачун, док евиденцију о статусу рачуна физичких лица не воде.

Стручњаци истичу да ови подаци указују на веома изражену неликвидност домаће привреде, и додају да је, с обзиром на тренутно стање, тешко очекивати да ће се ствари у будућем периоду побољшати.  

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је у РС лани повећање стопа пореза и доприноса, уз све остале проблеме који посљедњих година прате привреду, допринијело повећању неликвидности.

- Сигурно је да су повећању блокада допринијела међусобна дуговања предузећа. С једне стране имамо општу неликвидност и недостатак обртних средстава, а са друге мале могућности да предузећа добију кредите за обртна средства по повољним условима да би се циклус наставио и зачарани круг дуговања прекинуо - истакао је Павловић.

Потраживања предузећа само у РС прошле године повећана су за милијарду марака у односу на 2010. годину.

Павловић каже да се у БиХ нико не бави привредом и да је то основни проблем.

- Aко се то не промијени, плашим се да ће податак о повећању броја блокираних рачуна представљати само почетак краја за многе од тих фирми. У другим земљама овај податак би био аларм за неку акцију и анализу да би се видјело гдје је проблем и тражило најбоље рјешење - казао је Павловић.

Затворене фирме

У Републици Српској у прошлој години регистровано је укупно 3.920 пореских обвезника што је за око 392 мање него у 2010. години, док су одјављена 2.464 обвезника и тај број је за 315 већи у односу на 2010. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана