Блокиран рачун “Симпа”

РТС
Блокиран рачун “Симпа”

Крагујевац - Како РТС сазнаје, Пореска управа блокирала је рачун компаније “Симпо”, због 900 милиона динара дуга за здравствено и пензионо осигурање.

Рјешење о блокади рачуна “Симпа” послато је Одјељењу за принудну наплату Народне банке Србије у Крагујевцу.

“Симпо” је уложио жалбу на рјешење о принудној наплати дуга, које му је јуче уручено, и тражио је одлагање извршења рјешења, али је Пореска управа одбила тај захтјев.

Пореска управа је указала да “Симпо” није у поступку реструктурирања, тако да по том основу та компаније није ни могла да буде ослобођена прунудне наплате јавних прихода.

Агенција за приватизацију је, како је објаснила Пореска управа, донела одлуку о продаји “Симпа” методом јавног тендера, али тај поступак није ни започет.

За предузећа која су у поступку приватизације државни повјералац није могао да прунудно наплаћује своја потраживања само за обавезе настале до 31. децембра 2007. године.

Пореска управа је пријавила потраживања у поступку приватизације “Симпа” у износу од око 845 милиона динара, а разлика до 4,88 милијарди динара, колико је укупан дуг “Симпа”, је текући дуг који “Симпо” није плаћао, иако је исплаћивао зараде, без плаћања пореза и доприноса на њих.

Од укупног дуга, “Симпо” за доприносе дугује око двије милијарде динара, навела је Пореска управа.

Пореска управа је 20. августа доставила “Симпу” опомену пред блокаду рачуна и компанији дала рок до 22. августа да затражи конверзију дуга у капитал државе или да исплати дуг, на законом прописани начин.

“Симпо” је јуче најавио да ће 26. августа Влади Србије доставити програм реструкрурирања, којим је предвиђен начин оплате пореског дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана