Блокиран рачун Фабрике дувана

Марина Чигоја
Блокиран рачун Фабрике дувана

БAЊAЛУКA - Жиро-рачун Фабрике дувана Бањалука блокиран је због 200.000 КМ дуга, што довољно говори о катастрофалном стању у овом предузећу, рекао је јуче предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Мирослав Маринковић.

- Блокада рачуна доводи у питање даљи рад овог предузећа. Осим тога, радницима за децембар нису уплаћени доприноси за пензијско-инвалидско осигурање. Стање је јако тешко, а свакодневно смо изложени притисцима руководства фабрике - рекао је Маринковић.

Он је поново апеловао на највише представнике институција Српске да хитно приме на разговор представнике радника овог предузећа, те да се укључе у рјешавање нагомиланих проблема у Фабрици дувана Бањалука, која се налази пред колапсом.

- Имамо обећање премијера РС Aлександра Џомбића да ће нас примити на разговор послије празника како би покушали већ једном да ријешимо агонију у којој се налазимо - нагласио је Маринковић.

Он је истакао да би био апсурд да се са купцем Фабрике дувана наставља уговор о приватизацији, с обзиром на то да он у протеклих пет година није испоштовао купопродајни уговор.

- Тражимо да се испоштују обавезе према радницима и од тога нећемо одустати - нагласио је Маринковић.

Директор Фабрике дувана Симо Мишкић каже да је тачно да је блокиран рачун предузећа, али да је то само један од неколико рачуна, због чега рад фабрике није упитан.

- Ради се о пресуди Врховног суда РС из 2002. године, због које је у једној банци блокиран рачун, односно банка је резервисала средства која су пресудом предвиђена - истакао је Мишкић не желећи да каже о којем износу се ради.

Влада РС донијела је половином септембра прошле године одлуку о раскиду уговора са "Aнтонић трејдом", већинским власником Фабирке дувана.

Небојша Aнтонић, власник "Aнтонић трејда", предложио је крајем 2011. године споразумни раскид уговора о приватизацији овог предузећа.

"Aнтонић трејд" је у септембру 2006. године купио 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за око 2,1 милион КМ.

Производња

Маринковић каже да Фабрика дувана и даље ради са минимумом капацитета, те да је са планираних 60 просјечна мјесечна производња смањена на 19 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана