Блокиран рачун 35.300 предузећа

Марина Чигоја
Блокиран рачун 35.300 предузећа

Бањалука - Више од 35.300 предузећа у БиХ имало је почетком овог мјесеца блокиран барем један рачун, што је у односу на исти период прошле године више за око 3.500, показују подаци Централне банке БиХ.

У Централној банци су истакли да је укупан број предузећа која имају барем један блокиран рачун почетком овог мјесеца био 35.312, док је у истом периоду прошле године барем један блокиран рачун имало 31.750 предузећа.

Тиме се и у овој години наставио тренд повећања броја предузећа којима су блокирани рачуни, што је, према ријечима економских аналитичара, један од главних показатеља лошег стања у привреди.

- Предузећа у БиХ почетком октобра ове године имала су укупно 57.409 блокираних рачуна, док је у истом мјесецу прошле године тај број био 51.473 - нагласили су у Централној банци.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да је повећање броја фирми које имају блокиране рачуне показатељ катастрофалне ситуације у привреди БиХ.

- То је још један доказ да у привреди РС и БиХ мало тога функционише и да су унутрашња дуговања нарасла до тог нивоа да је постало готово немогуће пословати - нагласио је Милић и додао да су унутрашња дуговања у РС премашила милијарду марака, што значи да су на нивоу БиХ много већа.

Он је истакао да огроман проблем представљају неуређено тржиште и нелојална конкуренција.

- Због тога данас фирме раде, али не могу да измирују своје обавезе. Неке фирме не могу да наплате своја потраживања, док друге не могу да сервисирају своје обавезе јер их гуши нелојална конкуренција. Док чекају да власт направи ред, те фирме полако одумиру и долазимо у ситуацију да имамо оволики број блокираних предузећа, што је апсурд. У таквим условима не можемо уопште причати о постојању привреде - нагласио је Милић.

Пројект менаyер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да је број фирми које имају блокиране рачуне изузетно висок, што потврђује да је компанијама све теже пословати.

- Иако су узроци блокирања рачуна различити, чињеница је да велики дио узрока лежи у укупној неликвидности привреде и ланчаним реакцијама. Није толики број фирми дошао у проблеме због својих пропуста, већ је једноставно ријеч о ланчаној реакцији, гдје свако сваком дугује и једна фирма вуче другу у дуг - рекао је Гавран.

Он је истакао да се без покретања економске активности и стварања нове вриједности проблем неликвидности не може ријешити.

Објављивање података

УО Централне банке донио је прошле седмице Одлуку о допуни одлуке о Јединственом регистру трансакцијских рачуна пословних субјеката у БиХ којом је прописано објављивање података о блокираним рачунима предузећа која се налазе у јединственом регистру, једном мјесечно, на веб страници банке.

- Ова одлука ће ступити на снагу даном објављивања у “Службеном гласнику” - казали су у ЦББиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана