Блокаде у Њемачкој погађају и домаћу привреду: Камиони "заробљени", касни испорука робе

Јанковић Речевић
Блокаде у Њемачкој погађају и домаћу привреду: Камиони "заробљени", касни испорука робе

БАЊАЛУКА - Бројни камиони са таблицама БиХ "заробљени" су у километарским колонама због блокада на појединим аутопутевима Њемачке што доводи до кашњења у испоруци робе и уколико протести у тој земљи потрају, негативне посљедице могли би осјетити и привредници Српске јер им репроматеријал неће стићи на вријеме.

Њемачки пољопривредници од понедјељка широм земље блокирају путеве што је проузроковало саобраћајни колапс, а проблеми се тек очекују будући да су у штрајку и тамошње жељезнице. 

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић за "Глас" каже да је ситуација изузетно тешка и да су већ видљиве одређене негативне посљедице.

- Поједини дијелови аутопута, које тракторима закрче њемачки пољопривредници, током дана су непроходни и наши превозници који наиђу на колоне принуђени су да сатима стоје и чекају да се рашчисти гужва.  Претходних дана су то били правци према Минхену и Берлину куда обично и саобраћају наши камиони. Због свега тога многи истовари нам касне, како они за купце у Њемачкој тако и за оне у Холандији, Француској и другим земљама у које се стиже преко Њемачке - говори Грбић.

Он очекује да ће пословни партнери бити разумни и да неће сносити никакве санкције због кашњења у испоруци робе.

- Нијемци су свјесни дешавања у својој земљи, а сигуран сам да ће и у другим европским земљама имати разумијевања, јер је ријеч о вишој сили. Међутим, наши возачи, који су овог викенда требали да се врате кући, вјероватно неће успјети направити круг што ће за нас бити велика штета будући да ће на путу бити дуже него што је планирано. Штету ће осјетити и привредници из Српске и БиХ који чекају робу из Њемачке или других западних земаља. Надамо се да проблеми неће додатно ескалирати, јер су протести све масовнији - рекао је Грбић и додао да им за сада једино преостаје да се наоружају стрпљењем.

Директор и власник дервентског предузећа "Металац МБ", које комплетну производњу пласира на ино-тржиште, Слободан Голуб каже за "Глас" да им први камион ка Њемачкој креће идуће седмице.

- Први овогодишњи извоз за Њемачку планиран је у понедјељак, а према неким најавама очекујемо да би штрајкачи вечерас требало да обуставе блокаде. Надамо се да неће бити проблема – рекао је Голуб.

Он је истакао да његова компанија због рецесије на западном тржишту и пада њемачке привреде већ мјесецима трпи посљедице.

-  Проблеми су почели у августу прошле године усљед чега нам је извоз опао за око 35 одсто у односу на 2022. годину. Прогнозе до 1. јуна ове године показују да ће такво стање остати непромијењено, а шта ће бити у остатку године нико за сада не зна - додао је Голуб.

Тешка година

Никола Грбић каже да је 2023. година за домаће превознике била ужасно тешка, јер су је обиљежиле високе цијене горива, мањак посла и додатни одлив возача.

- Најгоре што ни најаве за ову годину нису нимало оптимистичне. Ако не буде гора од 2023, сигурно неће бити боља - нагласио је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана