Блокаде одраз посустале привреде

Јелена Бјелица
Блокаде одраз посустале привреде

Бањалука - Свакодневно се повећава број фирми у блокади што показују и подаци Централне банке БиХ, према којима су 36.223 предузећа почетком овог мјесеца имала блокиран бар један рачун, што је за 383 више у односу на децембар 2012. године.

Најновији извјештај Централне банке показује да фирме у БиХ имају укупно 59.124 блокираних рачуна, док је прошлог мјесеца било 58.541 рачуна у блокади.

На списку су се поново нашле мале продавнице и услужне радње, удружења, спортски клубови, средња и велика предузећа, политичке партије...

Међу блокираним налази се рачун Шумског газдинства "Чемерница" из Кнежева, као и неколико рачуна "Добојпутева".

Блокирани су и рачуни "Јелшинграда" у Бањалуци, Прњавору и Котор Варошу, компаније "Душанић" из Прњавора и "Енергоинвеста" из Источног Сарајева. Неколико блокираних рачуна има и хотел "Aтина" у Бањалуци.

Економисти истичу да је све већи број блокираних рачуна одраз катастрофалног стања у привреди, изазваног у великој мјери свјетском економском кризом.

Извршни директор Удружења економистаSWOT Саша Грабовац је нагласио да ови подаци треба да мотивишу надлежне да предузму одређене кораке за рјешавање тешке привредне ситуације.

- Међу фирмама које имају блокиран рачун много је и "здравих", односно оних које имају више потраживања од обавеза. Рачуни су им блокирани због тога што не могу да наплате своја потраживања. Имају добар производ и испоруче га на вријеме, али не могу да наплате. За такве фирме је највећа штета што им се рачуни блокирају - рекао је Грабовац.

Економски аналитичар Зоран Павловић је истакао да нико од надлежних не анализира шта је изазвало појаву све већег броја фирми које имају блокиране рачуне.

- Не анализира се проблем са свих страна да бисмо знали каква нам је тренутна и дугорочна позиција. Битно је да се види шта се може урадити како би се помогло привредним друштвима - рекао је Павловић.

Странке

Међу политичким партијама којима је блокиран рачун поново се налази рачун градског одбора СДС-а Бањалука, општинских одбора Социјалистичке партије у Шипову и Добоју, Народне радикалне странке, Демократске странке народа Српске из Зворника и општински одбор ПДП-а, али се не наводи која је општина у питању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана