Блокада свих инвестиција у Македонији

Глас Српске
Блокада свих инвестиција у Македонији

СКОПЉЕ - У Македонији ће наредне године све веће инвестиције бити блокиране или одгођене због свјетске економске кризе, која у највећој мјери погађа аутомобилску индустрију, преносе агенције.

Француска компанија "Монтипе" одлучила је да одгоди дуго најављивану инвестицију у Македонији, а у Влади тврде да Французи пролонгирају рок за два до три мјесеца. "Монтипе" је већ у априлу требало да отпочне производњу алуминијумских глава за моторе.

За сада је неизвјесан и почетак реализације пројекта "Сунчани град", чија се вриједност процјењује на око сто милиона евра.

Турска компанија "Тав", која је побиједила на тендеру за модернизацију скопског и охридског аеродрома, те карго аеродрома у Штипу, такође је одгодила инвестицију.

Македонски министар саобраћаја Миле Јанакиевски тврди да инвестиција неће пропасти, али да ће градња почети са закашњењем.
- У поступку је експропријација, израда пројеката, потребна је и дислокација у дијелу власништва Министарства одбране. Можда ће бити закашњења, али неће пропасти. Очекујем да се до мјесец - два заврши цјелокупни поступак и отпочне изградња аеродрома -  појаснио је он.

У међувремену је Народна банка Македоније донијела низ мјера заштите стабилности домаће валуте, денера, којима се због одржавања ликвидности заоштравају услови рада комерцијалних банака.

Монетарна политика

Савјет НБМ усвојио је циљеве монетарне политике за 2009. годину, изражавајући при томе очекивања да ће просјечна стопа инфлације износити од 2,2 од 3,4 одсто.

НБМ новим мјерама ограничила је кредитирање банака, које ће морати да издвоје депозит уколико прекораче кредитирање, повећају ниво ликвидности и држе одређени минимални ниво новца како би могли да покрију обавезе до шест мјесеци.

Једна од мјера предвиђа и да се задужење ка иностраним банкама прерачунава у пуном износу, а не као до сада са 20 одсто износа, чиме би се смањила зависност домаћих од страних банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана